Erdogan acuză Occidentul că sprijină Statul Islamic în Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat marţi Occidentul că nu îşi respectă promisiunile în Siria şi sprijină acolo 'grupări teroriste', printre care gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP.
Economica.net - mar, 27 dec. 2016, 19:40
Erdogan acuză Occidentul că sprijină Statul Islamic în Siria

‘Din nefericire, forţele coaliţiei nu îşi respectă promisiunile’, a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său din Guineea, Alpha Condé, aflat în vizită la Ankara.

De la sfârşitul lunii august, Turcia a declanşat o campanie militară în Siria, unde luptă în special împotriva SI şi miliţiilor kurde pe care le consideră ‘teroriste’. Cel puţin 37 de soldaţi turci şi-au pierdut viaţa de la începutul acestei operaţiuni.

Armata turcă şi rebelii sirieni pe care îi susţine încearcă de mai multe săptămâni să cucerească de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turcă în provincia Alep, unde forţele guvernului de la Ankara au suferit săptămâna trecută importante pierderi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul că, în loc să sprijine Turcia, Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum şi al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) şi al braţului său armat, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinuţi de Washington.

Occidentalii ‘sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar şi Daech’, a subliniat el utilizând acronimul arab al SI.

‘Este absolut evident’, a spus el, dând asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe.

În noiembrie, cu prilejul unei vizite în Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat că occidentalii sprijină SI, declarând la acea dată că Occidentul ‘este alături de Daech’ şi că armele jihadiştilor sunt de fabricaţie occidentală.

Marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător, dând asigurări că Turcia ‘a încercuit complet gruparea teroristă Daech la al-Bab’.

‘Da, avem martiri (…), dar nu este posibil niciun pas înapoi’, a insistat el.

‘Ne vom continua drumul cu hotărâre’, indiferent dacă forţele coaliţiei îşi vor respecta promisiunile sau nu, a adăugat liderul de la Ankara.

Preşedintele turc a adăugat că Ankara şi Moscova sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiaşi mese diferitele părţi din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan.

El a ţinut să adauge că ‘grupările teroriste’ nu vor fi acceptate la reuniune şi că ar dori să participe la aceasta şi partenerii din Arabia Saudită şi Qatar.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...