Erdogan anunţă că Turcia refuză modificarea legii antiteroriste cerută de UE pentru a suprima vizele

Preşedintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu se pune problema să fie modificată legea antiteroristă turcă, după cum a cerut Uniunea Europeană (UE) în schimbul ridicării vizelor pentru cetăţenii turci, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 14:12
Erdogan anunţă că Turcia refuză modificarea legii antiteroriste cerută de UE pentru a suprima vizele

‘Uniunea Europeană ne cere să modificăm legea antiteroristă. Însă, în acest caz noi vom spune: ‘noi vom merge pe drumul nostru şi voi pe al vostru”, a declarat Erdogan, în timpul unui discurs public susţinut la Istanbul.

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetăţenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spaţiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-şi redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.

Ankara afirmă că discuţiile sunt în derulare, până în iunie, pe marginea celor cinci condiţii restante dintre cele 72 de cereri evocate de UE.

Turcia a declarat anularea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie indispensabilă pentru a continua să pună în aplicare acordul controversat cu privire la migranţi.

În cadrul aceluiaşi discurs, Erdogan a declarat că reforma constituţională, care i-ar conferi puteri extinse preşedintelui, trebuie să fie supusă rapid la vot în cadrul unui referendum.

‘O nouă constituţie şi un sistem prezidenţial sunt o necesitate urgentă’, a declarat el, la o zi după retragerea premierului său, Ahmet Davutoglu, de la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) şi, implicit, a guvernului, o decizie care ar urma să consolideze puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, care conduce Turcia din 2002, iniţial ca şef al executivului, apoi ca preşedinte ales pentru prima dată prin sufragiu universal în 2014, subliniază în mod regulat ‘necesitatea’ ca Turcia să treacă de la un sistem parlamentar la unul prezidenţial.

Pentru a face aceasta, este necesară o modificare la Constituţie, însă proiectul este susţinut în parlament doar de partidul său, AKP, în timp ce opoziţia îi este extrem de ostilă.

Erdogan a câştigat toate alegerile de după 2002 şi, potrivit sondajelor, va câştiga şi referendumul dacă acesta va fi organizat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...