Erdogan are în vedere un referendum în Turcia cu privire la continuarea procesului de aderare la UE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat posibilitatea ca Turcia să organizeze un referendum asupra oportunităţii de a continua sau nu procesul de aderare la Uniunea Europeană, după acelaşi model precum consultarea ce are loc joi în Marea Britanie, relatează AFP.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 11:28
Erdogan are în vedere un referendum în Turcia cu privire la continuarea procesului de aderare la UE

Ankara ar putea organiza un referendum similar celui prin intermediul căruia britanicii au fost chemaţi să se pronunţe cu privire la ieşirea sau menţinerea Marii Britanii în blocul european, a explicat Erdogan.

‘Putem să ne ridicăm şi să consultăm poporul, în acelaşi mod ca britanicii’, a declarat şeful statului turc, într-un discurs pronunţat miercuri seara, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

‘Vom întreba: ‘Trebuie să continuăm negocierile cu Uniunea Europeană sau să le punem capăt?”, a afirmat liderul turc, acuzând UE că nu vrea în rândurile sale Turcia pentru că este o ‘ţară majoritar musulmană’.

‘De ce trenaţi atât de mult?’, a întrebat el, adresându-se UE, exprimând astfel frustrarea Ankarei faţă de procesul împotmolit de ani de zile.

Turcia şi-a depus candidatura în 1987 şi negociază din 2005 aderarea la UE, dar dosarul său este afectat de o serie de probleme spinoase şi de lipsa de entuziasm a ţărilor-cheie din UE.

Mai mulţi lideri europeni, începând cu premierul britanic David Cameron, dar şi cancelarul german, Angela Merkel, au subliniat faptul că aderarea Turciei ‘nu se află pe ordinea de zi’. Ajuns preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a exclus orice extindere înainte de 2020.

Posibila aderare a Ankarei la blocul european a fost o temă majoră în campania pentru referendumul britanic: ea a fost una dintre sperietorile principale agitate de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE. Simpatizanţii Brexit susţineau că Regatul Unit riscă să fie invadat de milioane de turci în cazul aderării Turciei la Uniunea Europeană.

Dar premierul britanic David Cameron a declarat că aderarea Ankarei ţine de o perspectivă îndepărtată şi care s-ar putea să nu se concretizeze ‘înainte de anul 3000’, un nou afront adus sensibilităţii Turciei.

Declaraţiile preşedintelui Erdogan intervin în timp ce UE şi Turcia vor să deschidă la 30 iunie un nou capitol în negocierile de aderare, pe probleme bugetare, în contrapartidă la controversatul acord privind migraţia semnat în luna martie, au declarat miercuri pentru AFP surse diplomatice.

Turcia confirmă deschiderea unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Turcia a confirmat joi deschiderea la 30 iunie a unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), ocazie cu care şi-a exprimat dorinţa ca blocul comunitar ‘să îşi respecte promisiunile’ privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci, relatează AFP.

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat presei că se va deplasa la Bruxelles pentru a marca această ocazie, însoţit de colegii săi de la Afaceri Europene, Omer Celik, şi Justiţie, Bekir Bozdag, pentru a se întâlni cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

‘Ne vom deplasa la Bruxelles pentru deschiderea acestui capitol şi pentru a discuta de asemenea despre impasul privind dosarul eliminării vizelor’ pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în spaţiul Schengen, a spus el.

Chestiunea aderării Turciei la UE a fost una dintre principalele sperietori folosite de susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE în campania pentru referendumul care are loc joi.

Capitolul 33 vizează chestiunile bugetare şi financiare.

Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, trenează de ani de zile. Însă ele au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara şi Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranţi spre continentul european.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat totuşi că va denunţa acest acord dacă nu obţine eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetăţenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiţii.

Miercuri seară, invocând lentoarea procesului european în general, Erdogan a ameninţat chiar cu posibilitatea ca ţara sa să organizeze un referendum privind oportunitatea de a continua sau nu procesul de aderare UE.

‘Vrem să continuăm discuţiile privind scutirea de vize, însă UE trebuie să îşi respecte promisiunile’, a spus la rândul său ministrul turc de Externe.

El a adăugat că ‘în condiţiile actuale’, Turcia, care se confruntă cu o amplificare violentă a conflictului kurd, nu-şi poate permite să îşi revizuiască legislaţia antiteroristă, considerată prea extinsă, aşa cum cere Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...