Erste Group a revenit pe profit, în T4 2014 – câştig net de 42 milioane de euro

Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române, a revenit pe creştere în trimestrul IV 2014, înregistrând un profit net de 42 milioane euro, în ultimele trei luni ale anului, pe fondul intensificării procesului de creditare şi al îmbunătăţirii calităţii portofoliului, a anunţat, la Viena, Andreas Treichl, CEO Erste Group.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 07:01
Erste Group a revenit pe profit, în T4 2014 - câştig net de 42 milioane de euro

‘Revenirea pe profit în ultimul trimestru din 2014 demonstrează că măsurile luate la jumătatea anului 2014 au fost dure, dar corecte’, a sublinat Treichl.

Potrivit reprezentanţilor Erste, anul 2014 a fost caracterizat de creşterea creditării, îmbunătăţirea calităţii activelor şi consolidarea capitalizării, cu perspective solide pentru 2015, scrie Agerpres.

‘Rezultatul net raportat pentru anul trecut a fost influenţat de doi factori: costurile de risc din România şi împrumuturile în valută din Ungaria. Am soluţionat aceste aspecte în ambele ţari’, a explicat Andreas Treichl, cu ocazia prezentării rezultatelor din 2014.

Aşa cum anticipa managementul Erste Group la anunţarea rezultatelor semestriale în vara anului trecut, pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă a ajuns la 2,159 miliarde euro, la finele lui 2014, de la 929,7 milioane de euro, în primele şase luni ale anului.

‘Operaţiunile celorlalte subsidiare au evoluat foarte bine ţinând cont de contextul dificil. Pentru prima dată după anul 2011, am înregistrat o creştere semnificativa a creditării, de un miliard de euro, şi, în acelaşi timp, calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătăţit. Având în vedere poziţia solida a capitalului şi a lichidităţii, anticipam continuarea acestei tendinţe în 2015’, a spus, pe de altă parte, Treichl.

Rezultatele financiare publicate vineri arată că venitul net din dobânzi al Erste s-a diminuat, în 2014, la 4,495 miliarde euro, comparativ cu 4,685 miliarde euro în 2013, în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi al efectelor de schimb valutar.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,869 miliarde euro (1,806,5 miliarde euro în 2013), susţinut de îmbunătăţirea rezultatelor din operaţiunile cu valori mobiliare şi segmentul de asset management.

Venitul net din tranzacţionare a crescut la 242,3 miliarde euro (218,8 miliarde euro în 2013), iar venitul operaţional s-a situat la 6,877,9 miliarde euro (-1,7% faţă de 6,995 miliarde euro în 2013)

Cheltuielile administrative generale s-au diminuat anul trecut cu 2,8%, de la 3,896 miliarde euro, la 3,787 miliarde euro, în principal datorită reducerii cheltuielilor de personal ca urmare a scăderii numărului mediu de salariaţi şi a cheltuielilor cu amortizările şi deprecierea.

Această evoluţie a determinat raportarea pentru 2014 a unui profit operaţional de 3,090 miliarde euro (-0,3% faţă de 3,099 milioane euro în 2013) şi a unui raport cost/venit îmbunătăţit, de 55,1% (55,7% în 2013).

Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere (costurile de risc) s-a majorat anul trecut la 2,159 miliarde euro, respectiv 169 puncte de baza în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi (+21,7% faţă de 1,774 miliarde euro, respectiv 137 puncte de bază, în 2013).

Această evoluţie s-a înregistrat în principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din România înregistrate în legatură cu reducerea accelerată a creditelor neperformante.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat semnificativ în 2014, la 8,5% (9,6% în 2013), datorită vânzării cu succes a creditelor neperformante din România.

Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ anul trecut, la 68,9% (63,1% în 2013).

Managementul Erste Group anticipează un context operaţional favorabil creşterii creditării, în 2015, iar estimările privind creşterea economica se situează între 2% şi 3% pentru toate pieţele de baza din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Croaţiei, pe fondul majorării cererii interne.

Perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%.

Previziunile privind profitul operaţional indică reducerea cu o cifră situată în jur de 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaţionale mai reduse, dar sustenabile în Ungaria (ca urmare a volumului mediu mai redus în urma conversiei creditelor în valută şi anticipării unui efect pozitiv din tranzacţionare obţinut în 2014, dar care se va repercuta în 2015 şi România (efect unwinding mai redus), precum şi al menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse.

Estimările pentru acest an indică un avans al creditării cu o cifră situata sub 5% şi reducerea semnificativa a costurilor de risc.

Taxele pe operaţiunile bancare se previzionează că vor însuma aproximativ 360 milioane de euro, în 2015, inclusiv contribuţiile la fondul european unic de rezoluţie bancara şi la fondurile de garantare a depozitelor.

Erste Group a fost desemnat cel mai valoros brand bancar din Austria, în 2014, evaluat în clasamentul ‘The Brand Finance Banking 500’ la 2,6 miliarde de dolari, urmat de Raiffeisen Bank International, cu 1,7 miliarde de dolari şi Bank Austria, cu un miliard de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...