Estimările privind producţia de grâu a UE, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani

Analiştii de la Strategie Grains şi-au înrăutăţit din nou estimările privind producţia de grâu din acest an a Uniunii Europene, din cauza condiţiilor din nordul Europei care au dus la recolte "catastrofice", în timp ce condiţiile favorabile din România, Bulgaria, Ungaria, Italia şi Spania compensează presiunile asupra recoltelor provocate de vremea călduroasă şi uscată din Germania, Polonia, Franţa şi Cehia, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 09 aug. 2018, 13:09
Estimările privind producţia de grâu a UE, la cel mai redus nivel din ultimii şase ani

Pentru grâul moale, analiştii subliniază că România şi Bulgaria vor avea mai mult grâu pentru hrana animalelor în urma ploilor.

Într-un raport publicat joi, firma franceză a estimat că producţia de grâu moale a UE se va situa la 127,7 milioane de tone, faţă de prognoza din iulie, de 132,4 milioane de tone, şi de cea actualizată de la sfârşitul lunii trecute, de sub 130 de milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii şase ani.

Prognoza de joi reprezintă un declin de 10% comparativ cu nivelul din 2017.

„De asemenea, analiştii Strategie Grains au revizuit în scădere estimarea privind producţia de orz a UE din acest an, la 57,1 milioane de tone, în scădere cu 2,5 milioane de tone faţă de estimarea din iulie şi cu 2% sub nivelul din 2017.

„Recoltele de grâu şi orz din Polonia şi din statele baltice sunt foarte scăzute şi pot fi descrise ca fiind catastrofice în Germania şi în Scandinavia. Recoltele dezamăgitor de scăzute sunt acum confirmate în Franţa, Italia, Marea Britanie şi în ţări din centrul şi sud-estul UE”, apreciază analiştii.

Seceta prelungită a devastat câmpurile cultivate cu grâu din nordul Europei, preţurile fiind în creştere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi. Sunt afectate semnificativ culturile din Germania, al doilea producător de grâu din UE, şi din Peninsula Scandinavă.

În cazul porumbului, care se recoltează în mare parte toamna, Strategie Grains şi-a revizuit în creştere estimarea, cu 700.000 de tone, la 61,3 milioane de tone, în creştere cu 3% faţă de 2017.

Producţia din România – al treilea mare exportator de grâu al UE – ar putea scădea anul acesta cu cel puţin 20%, a avertizat săptămâna trecută Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

„Scăderea producţiei ar putea fi chiar mai semnificativă, zi după zi acest procent creşte iar situaţia pe câmp se degradează. Ploile nu s-au oprit nici măcar o singură zi”, a declarat Laurenţiu Baciu.

În regiunea Mării Negre, recolta de cereale suferă şi din cauza ploilor şi a uscăciunii, fiind afectată calitatea grânelor. Temerile privind calitatea sunt esenţiale în Rusia, deoarece înseamnă mai puţin grâu pentru măcinat sau făină de calitate pentru a fi exportată pe pieţele globale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...