Euro, la cel mai scăzut nivel faţă de dolar, din ultimii 9 ani

Euro s-a depreciat luni faţă de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, investitorii estimând că Banca Central Europeană va adopta măsuri de relaxare cantitativă (QE), transmit AP şi Reuters.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 07:32
Euro, la cel mai scăzut nivel faţă de dolar, din ultimii 9 ani

Euro a scăzut la 1,18605 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din mai 2006. Vineri, euro s-a tranzacţionat la 1,1955 dolari, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat cotidianului financiar german ‘Handelsblatt’, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că în prezent riscul ca Banca Central Europeană să nu-şi îndeplinească obiectivul de menţinere a stabilităţii preţurilor în zona euro este mai ridicat decât în urmă cu şase luni.

‘Pieţele financiare au înţeles din această declaraţie că Mario Draghi este pregătit să adopte măsuri de relaxare cantitativă’, a explicat analistul Shin Kadota, de la Barclays în Tokyo. Economiştii se aşteaptă ca datele ce vor fi publicate miercuri să arate că rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,1% în decembrie, pe fondul scăderii preţurilor la energie, mult sub ţinta de inflaţie a BCE fixată la sub 2%. Ar fi pentru prima dată din 2009 când se ajunge la acest nivel scăzut.

Aceste date ar putea determina BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la prima reuniune de politică monetară din acest an, în 22 ianuarie. De asemenea BCE va fi sub presiune pentru a implementa mai multe măsuri de politică monetară, după ce studiile recente arată o încetinire a creşterii activităţii economice în Europa şi Asia.

Preţul ţiţeiului, care a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a scăzut luni la 55,86 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate.

Luna trecută, guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat că măsurile de relaxare cantitativă ar putea să nu funcţioneze în Europa. ‘Nu poţi aplica pur şi simplu aceeaşi formulă care s-a bucurat de succes în SUA sau în Japonia’, a afirmat Weidmann la o conferinţă desfăşurată în Frankfurt, comentând perspectiva adoptării unor noi stimulente monetare, cum ar fi achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale.

‘În SUA, există un stat centralizat care emite obligaţiuni sigure, garantate. Nu avem aici un astfel de stat centralizat’, a declarat guvernatorul Bundesbank, care a avertizat că unele state ar putea fi descurajate să mai adopte reforme dacă ar obţine împrumuturi prea ieftine.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...