Eurogrup: Nicio ţară nu ar trebui forţată să intre în zona euro

Miniştrii de Finanţe din zona euro au salutat vineri apelul preşedintelui Comisiei Europene de extindere a zonei euro deşi au declarat că nicio ţară nu ar trebui forţată să se alăture împotriva voinţei sale sau nu ar trebui să se permită intrarea în uniunea monetară fără îndeplinirea cerinţelor, transmite DPA.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 16:14
Eurogrup: Nicio ţară nu ar trebui forţată să intre în zona euro

Cei 19 miniştri din aşa numitul Eurogrup s-au întâlnit vineri în Tallinn, după ce preşedintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat miercuri dorinţa de a vedea cât mai multe ţări din Uniunea Europeană alăturându-se zonei euro.

‘Cred că Juncker a dat un impuls semnificativ dezvoltării Europei, a fost un discurs măreţ. Detaliile trebuie întotdeauna discutate’, a afirmat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble. Acesta a adăugat că ţările care doresc să se alăture uniunii monetare trebuie să îndeplinească condiţiile economice necesare.

‘Atât timp cât condiţiile nu sunt îndeplinite, nu este în interesul unui stat membru al UE să devină membru al uniunii monetare, şi nici zona euro nu ar trebui să accepte astfel de ţări deoarece ar afecta stabilitatea întregii uniuni monetare’, a avertizat oficialul german.

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că se aşteaptă ca extinderea să fie ‘un proces gradual’ care va depinde de disponibilitatea statelor din afara zonei euro de a se alătura uniunii monetare.

În prezent, nouă din cele 28 de state din UE nu utilizează moneda euro. Conform tratatelor UE, toate statele membre UE sunt aşteptate să adopte euro, cu excepţia Marii Britanii şi a Danemarcei, care au anunţat că nu doresc să facă parte din uniunea monetară.

Şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a apreciat că zona euro nu ar trebui să relaxeze condiţiile ce trebuie îndeplinite de statele membre UE care vor să adere la euro, adăugând că ar trebui analizate cu atenţie economiile statelor candidate.

Într-un comunicat publicat joi pe pagina de Internet a Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, care este şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, subliniază: ‘O relaxare a criteriilor de aderare trebuie respinsă cu stricteţe în interesul stabilităţii pe termen lung a economiei europene’.

Nowotny precizează că principalele criterii ce trebuie îndeplinite pentru aderarea la zona euro se referă la rata inflaţiei, evoluţia dobânzilor pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică, stabilitatea cursului de schimb şi o serie de aspecte juridice precum independenţa băncii centrale.

‘Însă, aşa cum experienţa ne-a demonstrat, luarea în considerare a criteriilor ce ţin de economia reală este absolut necesară pentru deciziile concrete’, a spus Nowotny, dând ca exemplu balanţa comercială a unei ţări sau datele referitoare la locurile de muncă şi veniturile per capita.

România ar putea fi în măsură să adere la zona euro în următorii opt ani, dar la rândul său zona euro are nevoie să îşi îmbunătăţească modul în care funcţionează, a declarat recent Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...