Europa răsuflă uşurată după respingerea independenţei Scoţiei, dar nu pentru mult timp – AFP

Liderii europeni şi-au manifestat vineri bucuria după victoria taberei 'nu' la referendumul privind independenţa Scoţiei, dar va fi o bucurie de scurtă durată, pentru că îi aşteaptă noi provocări, precum posibila ieşire a Marii Britanii din UE sau perspectiva imediată a referendumului pentru independenţa Cataloniei, notează AFP într-un comentariu.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 12:56
Europa răsuflă uşurată după respingerea independenţei Scoţiei, dar nu pentru mult timp - AFP

Rezultatul referendumului scoţian ‘este bun pentru o Europă unită, deschisă şi mai puternică pe care o susţine Comisia Europeană’, a reacţionat şeful executivului comunitar Jose Manuel Barroso după aflarea deznodământului referendumului, scrie Agerpres.

‘Recunosc: rezultatul mă face să răsuflu uşurat’, a mărturisit la rândul său preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

‘Probabil că separarea Scoţiei de Marea Britanie nu ar fi fost profitabilă pentru niciuna dintre ele’, a remarcat noua şefă a guvernului polonez, Ewa Kopacz

De altfel, liderii europeni au avertizat înaintea referendumului că dacă Scoţia va obţine independenţa, atunci ea ar trebui să treacă prin toată procedura de aderare la blocul comunitar, în cazul în care ar fi dorit să facă parte în continuare din UE. Iar rezultatul ar fi fost incert, existând posibilitatea ca unele state să se opună admiterii Scoţiei în UE, cum este Spania, care probabil ar fi blocat-o pentru a da un exemplu.

Dar cu toate că episodul scoţian a trecut, atenţia europenilor va rămâne aţintită de acum înainte tot asupra Marii Britanii, unde este aşteptat un alt referendum, de data aceasta pentru părăsirea Uniunii Europene. Aflat sub presiunea intensă a euroscepticilor, premierul David Cameron a promis că, dacă va fi reales după scrutinul de anul viitor, va convoca cel târziu în anul 2017 un astfel de referendum, el dorind ca până atunci să renegocieze condiţiile apartenenţei Marii Britanii la blocul comunitar.

Salutând alegerea scoţienilor, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a ţinut să adauge că ‘Marea Britanie este şi va rămâne un membru important al Uniunii Europene’, în timp ce Martin Schulz a declarat că prima dată când îl va întâlni pe Cameron îi va spune că ‘pentru Marea Britanie este mai bine să rămână în UE’.

Totuşi, părerile analiştilor sunt împărţite, în timp ce unii cred că rezultatul referendumului scoţian ar putea determina cel puţin o amânare a celui privind rămânerea Marii Britanii în UE, alţii sunt de părere că această consultare va avea loc, dar ea ar putea redeschide dezbaterea privind independenţa Scoţiei pentru că scoţienii sunt mai favorabili blocului comunitar decât englezii.

Însă până la posibilul referendum din Marea Britanie, prima provocare majoră în faţa Europei se anunţă referendumul pe care naţionaliştii catalani încearcă să-l organizeze pe 9 noiembrie pentru independenţa Cataloniei. Dacă în Marea Britanie guvernul de la Londra a permis scoţienilor să-şi desfăşoare consultarea, cel de la Madrid ar putea să se împotrivească, executivul lui Mariono Rajoy avertizând că nu va accepta independenţa Cataloniei.

În pofida rezultatului referendumului scoţian, naţionaliştii catalani nu se arată descurajaţi şi lasă impresia că sunt hotărâţi să-şi urmărească obiectivul până la capăt, chiar dacă disputa cu Madridul riscă să conducă la un blocaj politic total.

Te-ar mai putea interesa și
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică......
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...