Excedentul bugetar urcă la 4,9 mld. lei, 0,7% din PIB, după primul trimestru. Încasările din TVA cresc cu 20,8%

Bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al anului 2015 cu un excedent în creştere semnificativă, la 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, faţă de un surplus de 2,3 miliarde de lei, respectiv 0,33% din PIB, în primele două luni ale anului, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 05:57
Excedentul bugetar urcă la 4,9 mld. lei, 0,7% din PIB, după primul trimestru. Încasările din TVA cresc cu 20,8%

În perioada similară din anul precedent, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 900 milioane de lei, respectiv 0,14% din PIB, scrie Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 54,96 miliarde lei, reprezentând 7,8% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor MFP, creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent s-au înregistrat la încasările din TVA (+20,8%), accize (+11,4%), impozitul pe venit (+14,6%), venituri nefiscale (+21,2%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au crescut doar cu 0,5% faţă de anul anterior reflectându-se măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 6,6%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 50,1 miliarde lei, s-au redus în termeni nominali cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 0,3% puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la subvenţii (-3,4%), bunuri şi servicii (-3,1%), cea mai mare diferenţă înregistrându-se la dobânzi (-34,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat la nivel minim istoric.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,42 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în creştere uşoară (+2,5%) faţă de nivelul investiţiilor aferent aceleaşi perioade a anului precedent.

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...