Statul taie 3,14 milioane de lei de la beneficiarii de asistenţă socială care nu şi-au plătit taxele la bugetul local

Peste 2400 de beneficiari de ajutor social, alocaţie pentru susţinerea familiei sau indemnizaţie pentru creşterea copilului nu şi-au achitat, până în luna septembrie, obligaţiile datorate la bugetul local pentru bunurile pe care le au în proprietate, drept care statul a încetat să le acorde aceste beneficii şi, drept urmare, economiseşte peste 3,14 milioane lei, în perioada aprilie-septembrie (inclusiv), reiese dintr-o analiză ECONOMICA.NET, realizată pe baza informaţiilor care ne-au fost comunicate în exclusivitate de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. 
Cristina Şomănescu - mar, 21 oct. 2014, 21:02
Statul taie 3,14 milioane de lei de la beneficiarii de asistenţă socială care nu şi-au plătit taxele la bugetul local

Statul economiseşte peste 3,14 milioane de lei prin încetarea plăţii venitului minim garantat, alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, către beneficiarii de asistenţă socială care nu şi-au achitat taxele la bugetul local, până în luna septembrie.

Vă amintim că începând din anul 2012, legea responsabilizează beneficiarii de ajutoare sociale, de alocaţie pentru susţinerea familiei sau de indemnizaţie pentru creşterea copilului să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local, dacă vor să primească în continuare banii aferenţi celor trei tipuri de beneficii de asistenţă socială. În caz contrar, li se încetează dreptul la beneficiul de asistenţă socială.

Mai nuanţat, beneficiarii de asistenţă socială au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, dacă vor să le fie menţinut dreptul la ajutorul social de care beneficiază.

Dacă primarul constată că beneficiarul de asistenţă socială nu a plătit, până la data de 5 aprilie, taxele şi impozitele datorate la bugetul local, aferente anului anterior, acesta suspendă prin dispoziţie dreptul la venit minim garanat, indemnizaţie creştere copil sau alocaţie pentru susţinerea familiei, după caz, pentru o perioadă de cinci luni, începând cu luna aprilie.

Legea îi acordă beneficiarului rău-platnic o perioadă de cinci luni în care poate să-şi achite totuşi taxele şi impozitele la bugetul local.
Dacă în intervalul sus-menţionat, beneficiarul achită obligaţiile legale faţă de bugetul local, este repus în plată, începând cu luna următoare celei în care a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
Dar dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni, beneficiarul nu achită obligaţiile către bugetul local, i se încetează plata dreptului de asistenţă socială.

De menţionat însă că forma iniţială a legii obliga beneficiarul de asistenţă socială să-şi achite taxele şi impozitele la bugetul local până pe 31 ianuarie, în caz contrar i se suspeda dreptul la asistenţă socială. Varianta actualizată a legii este mai îngăduitoare cu beneficiarii şi le permite să-şi achite taxele până la începutul lunii aprilie, aşa cum am precizat anterior.

Oficialii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au comunicat, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, situaţia beneficiarilor de asistenţă socială către care statul a încetat plata drepturilor, din cauza neonorării obligaţiilor legale, datorate la bugetul local. Iată rezultatele:

Statul economiseşte 1,13 milioane de lei, pe o perioadă de şase luni, de la beneficiarii de venit minim garantat rău-platnici.

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a încetat plata ajutorului social (venitului minim garantat – VMG) către 839 de beneficiari care nu şi-au achitat, până în luna septembrie 2014, taxele şi impozitele la bugetul local.
Cei mai mulţi beneficiari de VMG rău-platnici locuiesc în judeţele Constanţa (100), Mureş (88), Dolj (82), Teleorman (52).
Anual, ANPIS economiseşte peste 2,26 milioane lei prin încetarea acordării ajutorului social către beneficiarii rău-platnici.

În contrast, 2.392 de beneficiari de VMG şi-au achitat obligaţiile la bugetul local, până în luna septembrie, pentru care s-a reluat plata.

Economii la buget de peste 550.000 lei, pe o perioadă de şase luni, prin încetarea plăţii ajutorului pentru susţinerea familiei către rău-platnici.

ANPIS a încetat plata ajutorului pentru susţinerea familiei (ASF) către 1.243 de persoane în anul 2014. Cei mai mulţi rău-platnici locuiesc în judeţele Mureş (118), Bistriţa-Năsăud (96), Constanţa (82), Botoşani (78).
Statul economiseşte peste 550.000 lei în intervalul aprilie-octombrie prin încetarea plăţii ASF către beneficiarii rău-platnici.

În contrapartidă, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a reluat plata ajutorului pentru susţinerea familiei către 2.094 de beneficiari care şi-au achitat obligaţiile la bugetul local, până în septembrie.

Peste 1,46 milioane de lei rămân la buget, prin încetarea plăţii beneficiarilor rău-platnici de indemnizaţie pentru creşterea copilului.

ANPIS a încetat plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) către 346 de persoane care nu şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local, până în luna septembrie 2014.
Cei mai mulţi beneficiari de ICC rău-platnici sunt din Bucureşti (134), Bistriţa-Năsăud (50), Timiş (16).
ANPIS economiseşte peste 1,46 milioane de lei în jumătate de an (perioada aprilie-octombrie), prin încetarea acestor plăţi.

De menţionat că cei mai mulţi beneficiari de ICC, mai precis 2687, şi-au achitat, până în luna septembrie taxele şi impozitele la bugetul local.

Te-ar mai putea interesa și
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva zile după ce ibericii au declarat că Chery va produce mașini în Spania,......
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...