Experimentele nereuşite de la Dacia: Maşini „made in Romania” de care nu ai auzit GALERIE FOTO

De la coupe-uri cu faruri escamotabile şi berline desenate de designeri italieni şi până la van-uri interzise de Partidul Comunist şi un model cabriolet, Dacia a avut şi "încercări" mai bizare.
Economica.net - sâm, 03 nov. 2012, 22:04
Experimentele nereuşite de la Dacia: Maşini

Imaginile pe care le găsiţi în corpul articolului le puteţi vedea la dimensiune maximă în galeria foto de mai sus


Dacia cu faruri escamotabile – MD87

Prototipul MD87 a fost realizat in anul 1987. Avea motorul dispus central, iar în prima varianta avea faruri simple. Ulterior, conceptul a fost dotat cu faruri escamotabile.

Dacia MD87 cu faruri escamotabile

Dacia MD87 cu faruri escamotabile

 

 

Dacia D33, „italianul” care trebuia să înlocuiască Nova

Cu doar doi ani înainte de preluarea de francezii de la Renault, Dacia avea nevoie de un aer nou, mai modern, mai sofisticat. Astfel, în 1997, uzinele de la Mioveni au plătit serviciile designerilor de la Idea Torino.

Aşa s-a născut prototipul D33, colaborarea dintre inginerii români de la Dacia şi designerii de la studioul italian. Conceptul era o berlină compactă, cu 4 uşi şi cinci locuri.

Dacia D33

Dacia D33

Maşina ar fi trebuit să aibă un preţ maxim de 5.000 de euro şi trebuia să înlocuiască modelul Nova. După preluarea uzinelor dde la Mioveni de francezii de la Renault, conceptul nu a mai ajuns în faza de producţie, francezii optând pentru un upgrade, SuperNova (2000) şi ulterior Solenza (2003).

 

Dacia Estafette, vanul interzis de comunişti

Doar 842 de exemplare ale acestui van au fost produse la Mioveni. Primul van fabricat la uzinele Dacia s-a numit Estafette şi era clona modelului Renault Estafette. Autorităţile comuniste au scos repede modelul din fabricaţie, astfel că singurele automobile Estafette au fost folosite de membrii Partidului Comunist.

Dacia Estafette

Dacia Estafette

Dacia Estafette

 

Dacia Convertible

Pe un şasiu de berlină 1310, inginerii de la UAMT Oradea s-au  „jucat” şi au creat un concept convertible. Sau mai degrabă un targa, dacă ne uităm la montantul central. 

 

Dacia Convertible Dacia Convertible

 Dacia Convertible Dacia Convertible

A fost proiectată şi omologată pentru a fi produsă într-o serie limitată la uzina din Oradea. Proiectul a murit după ce a fost considerat o investiţie care nu era rentabilă, dar şi după o poziţie nefavorabilă a uzinei de la Piteşti.

 

 

Dacia Nova Van, bunicul lui Lodgy

A fost unul dintre experimentele care nu a ajuns la un stadiu mai avansat. Totuşi, el a prefigurat modelul Lodgy şi Dokker şi poate fi considerată prima încercare din epoca „modernă” a Daciei de a construi un van sau monovolum.

Dacia Nova Van a putut fi văzută pe drumurile româneşti. Păcat că în acele vremuri nu existau telefoane mobile cu cameră foto pentru că nu există prea multe fotografii cu acest concept.

Dacia Nova Van

Vanul avea lufturi de dimensiuni considerabile la nivelul uşilor, aripilor şi la alte componente ale caroseriei. Concenptul, bazat pe o caroserie Nova modificată, a fost testat de uzina de la Mioveni în 1998 pe drumurile din Bucureşti, dar şi din întreaga ţară, având numere de înmatriculare de uzină AG 036671 PROBE. Prototipul a fost expus şi la o expoziţie.

Dacia Nova Van

 

Dacia Solenza Break

Experimentul a constat în montarea unui hatchback mai mare, un fel de „minicarlingă”. Modelul Solenza nnu a beneficiat niciodată de o variantă break, în producţia de serie.

 Dacia Solenza Break Dacia Solenza Break Dacia Solenza Break

Sursa foto: automobileromanesti.ro

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...