Experţi militari ruşi: Aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de un avion ucrainean şi trebuia să cadă în Rusia

Aeronava Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă de un avion de luptă ucrainean Su-25 şi trebuia să cadă pe teritoriul Rusiei. Americanii ştiu despre aceasta, dar păstrează tăcerea, au declarat miercuri seara experţi militari ruşi într-o emisiune la televiziunea publică rusă Pervîi Kanal, relatează ITAR-TASS.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 14:25
Experţi militari ruşi: Aeronava Boeing 777 a fost doborâtă de un avion ucrainean şi trebuia să cadă în Rusia

Avionul Suhoi-25 a putut să se ridice pentru o perioadă scurtă de timp la o înălţime de 10.000 de metri, altitudinea la care zbura aeronava Boeing 777 la 17 iulie, cu sprijinul Centrului de control al zborurilor din Dnepropetrovsk, a declarat generalul de armată Vladimir Mihailov, fostul comandant-şef al forţelor aeriene militare ale Rusiei între 2002 şi 2007.

Mai mult, potrivit acestuia, ‘organizatorii acestui act terorist îngrozitor se aşteptau ca avionul de linie malaezian să cadă pe teritoriul rus’, conform agenţiei de presă menţionate.

El susţine că avionul Boeing 777 nu a fost doborât cu o rachetă sol-aer Buk, ci de un avion de vânătoare ucrainean. În favoarea acestei versiuni, el a invocat caracterul resturilor aeronavei.

Dacă avionul ar fi fost doborât de un sistem de rachete sol-aer Buk, ar fi rezultat o explozie instantanee şi, prin urmare, ar fi fost mai multe fragmente, susţine generalul Mihailov.

Întrebat dacă americanii ar fi putut înregistra eventuala lansare a unei rachete Buk, fostul comandant şef al forţelor aeriene ruse a răspuns: ‘Probabil au văzut!’.

O opinie similară a fost exprimată şi de către redactorul-şef al revistei ‘Apărarea Naţională’, Igor Korotcenko. ‘Americanii ştiu adevărul. Estul Ucrainei este monitorizat 24 de ore din 24 de un grup de sateliţi americani, la diferite altitudini, în funcţie de modalităţile de culegere a datelor. De ce nu pun pe masă aceste informaţii? Pentru un motiv foarte simplu – ştiu cine este adevăratul vinovat: armata ucraineană’, a declarat Korotcenko, un apropiat al Kremlinului.

Recunoaşterea acestui fapt ar însemna căderea lui Petro Poroşenko şi ‘anularea’ tuturor eforturilor şi a miliardelor de dolari care au fost investite în proiectul ucrainean pentru reformatarea spaţiului politic din Ucraina.

În acest sens, expertul citat de ITAR-TASS susţine că a sesizat ‘o schimbare de tonalitate din partea serviciilor secrete americane’, care, în opinia sa, nu ar mai acuza direct Rusia, ci ar vorbi doar despre o responsabilitate politică în afacerea avionului de linie malaezian.

La rândul său, comentatorul pe probleme militare al cotidianului Komsomolskaia Pravda, Viktor Baraneţ, şi-a exprimat îndoiala că transferul ‘cutiilor negre’, spre descifrare, în Marea Britanie ar putea contribui la stabilirea adevărului. Marea Britanie este în acest caz ‘un judecător cumpărat’, afirmă el, indicând că ‘dreptul moral’ la decriptarea dispozitivelor de înregistrare ale avionului îl are Olanda, ţara care a avut de suferit cel mai mult în urma acestei tragedii.

Adevărul l-ar cunoaşte dispecerii şi echipele de luptă responsabile de sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei, consideră la rândul său general-locotenentul în rezervă Aleksandr Maslov, fost şef al Statului Major al Forţelor de apărare antiaeriană ale Rusiei.

Potrivit acestuia, comisia internaţional, care se ocupă de ancheta în cazul avionului malaezian ar trebui să solicite Kievului înregistrările discuţiilor între dispeceri şi echipajul avionului Boeing, precum şi înregistrările discuţiilor între puşcaşii de artilerie antiaeriană ai armatei ucrainene. Doar aşa se va putea face lumină în cazul acestui dezastru, spune el, opinând că armata ucraineană ar fi în posesia tuturor acestor informaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, dificultăţi şi nelinişti, însă acum oficialii şi investitorii spun că......
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
Iohannis: Sunt unele zone unde nu s-a înţeles ce înseamnă intrarea României în Air Schengen
 Există zone în care "nu s-a înţeles foarte exact ce înseamnă intrarea României în Air Schengen", a afirmat, miercuri, ...