Explozie la rafinăria Petromidia, unul dintre cei cinci răniţi a murit UPDATED

Cinci persoane au fost rănite în urma unei explozii, urmate de un incendiu, care a avut loc la rafinăria Petromidia Năvodari. Una dintre ele a decedat.
Economica.net - lun, 22 aug. 2016, 15:24
Explozie la rafinăria Petromidia, unul dintre cei cinci răniţi a murit UPDATED

UPDATE 23 august, 09.05: Unul dintre răniţi a murit

Un bărbat în vârstă de 35 de ani, cu arsuri pe aproximativ 90 la sută din suprafaţa corpului, rănit în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, a murit la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, au confirmat reprezentanţii unităţii spitaliceşti pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Bărbatul avea 35 de ani, arsuri pe aproape toată suprafaţa corpului şi fusese adus cu ambulanţa la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală în urma exploziei care a avut loc la Rafinăria Petromidia din Năvodari, dat fiind faptul cu elicopterele care trebuiau să transporte răniţii nu au mai putut decola din cauza furtunii care a avut loc în Constanţa.

O explozie  s-a produs luni după-amiază în jurul orei 18.00 la Rafinăria Petromidia, în urma căreia au suferit arsuri grave cel puţin patru salariaţi. Unul dintre ai ar avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, potrivit Digi 24.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, Claudia Tatarici, la Constanţa a fost activat planul roşu de intervenţie şi până în prezent sunt informaţii că s-au înregistrat patru cazuri de arsuri grave, muncitorii fiind deja preluaţi de ambulanţe pentru a fi transportaţi la spital. 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă, a declarat că la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de intervenţie, dotate cu maşini cu spumă şi apă. 

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinăriei Petromidia, Petre Tancău, a precizat, pentru AGEPRES, că incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalaţii de prerafinare. Explozia ar fi avut loc la unul sau două rezervoare de azot. Primii care au intervenit au fost pompierii de pe platforma petrochimică. Au ajuns acolo şi pompierii din Constanţa şi mai multe echipaje SMURD.

Nu sunt deocamdată informaţii referitoare la o posibilă extindere a incendiului.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România şi este deţinută de grupul Rompetrol.

UPDATE 19.25 Incendiul de la Petromidia a fost stins, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la Digi 24.
 

UPDATE 20.15 A cincea victimă, intoxicată cu fum

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Claudia Tatarici, a anunţat că în afara celor patru muncitori care au suferit arsuri grave în urma exploziei de pe platforma Petromidia, a mai apărut şi un al cincilea caz, al unui muncitor care a suferit o intoxicaţie cu fum, şi acesta fiind preluat de ambulanţă şi transportat la spital. 

UPDATE 20.17  Agenţia pentru Protecţia Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a trimis la Năvodari un laborator mobil pentru monitorizarea calităţii aerului, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţi ai Ministerului Mediului. Pe lângă reprezentaţi ai ANPM, la Năvodari se află şi specialişti din Garda Naţională de Mediu. Potrivit sursei citate, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în următoarele ore, circulaţia aerului va fi, în zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, până marţi după-amiază înspre sud-est, deasupra mării. „Vântul moderat va determina o deplasare destul de rapidă a poluantului”, au precizat aceleaşi surse. 

UPDATE 20.22 Situaţia răniţilor este gravă. Un muncitor are arsuri pe tot corpul

Un bărbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafața corpului, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
Un bărbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafața corpului, stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, stabil, intubat – va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
Un bărbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.
Un bărbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii – va fi transportat la Spitalul de Arși.
 
În același timp, un bărbat în vârstă de 30 ani, cu arsuri de gradul III pe 60% din suprafața corpului, intubat va fi transportat la Spitalul de la Brașov.
 
Spitalul de Arși a primit autorizația de la DSP București pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine și reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri în suprafață maximă de 25% și care nu presupun activitate în secția ATI. 
 
UPDATE 20.30 Rompetrol: Explozia s-a produs la instalaţia de distilare în vid, activitatea rafinăriei a fost redusă

Iată, integral, comunicatul Rompetrol: 

„În cursul acestei zile, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid.  

În acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. 

Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la Inspectoratul de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa si de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari.

În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. În acest moment cei patru se află la spital sub supraveghere medicală.

La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile  lor  şi le acordă tot strijinul necesar.

În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanţii Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autorităţile responsabile pentru operarea în siguranţă a rafinăriei”.

 
Ştirea se actualizează
Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...