Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16%, în 2014 – raport BNR

Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16% în anul 2014, se arată în raportul anual de activitate publicat pe site-ul instituţiei.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 12:21
Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16%, în 2014 - raport BNR

‘Dezintermedierea financiară transfrontalieră s-a accentuat pe parcursul anului, dar şi-a menţinut caracterul ordonat. Expunerea băncilor-mamă faţă de filialele lor din România s-a redus cu circa 16% în anul 2014. În schimb, depozitele atrase de pe piaţa locală – principala sursă de finanţare a băncilor – şi-au păstrat trendul ascendent (+7,3 la sută, variaţie reală), evoluţie care, coroborată cu restrângerea creditului acordat sectorului privat, a condus la o nouă diminuare a raportului dintre credite şi depozite, până la un nivel care nu mai generează presiuni din punct de vedere macroprudenţial (90,5% la sfârşitul anului 2014)’, informează BNR.

Potrivit instituţiei, capitalizarea sistemului bancar românesc a continuat să se îmbunătăţească în 2014, principalele contribuţii în acest sens revenind aportului de capital nou din partea acţionarilor, în valoare de aproximativ 394 milioane euro, diminuării cu 20% a volumului filtrelor prudenţiale deductibile din fondurile proprii pentru calculul indicatorilor de prudenţă bancară, menţinerii unei abordări prudente în activitatea de creditare, cu efecte pozitive asupra dinamicii creditelor neperformante, scrie Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...