ExxonMobil şi OMV Petrom încep forajul sondei Domino-2, în sectorul românesc al Mării Negre

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporaţiei Exxon Mobil, şi OMV Petrom SA (OMV Petrom) a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, începerea forajului la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun (zăcământ de gaze naturale), în sectorul românesc al Mării Negre.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 06:26
ExxonMobil şi OMV Petrom încep forajul sondei Domino-2, în sectorul românesc al Mării Negre

Potrivit sursei citate, datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de ţărm şi este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri.

‘O evoluţie pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice şi sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunităţi de angajare pentru forţa de muncă locală şi aplicarea de tehnologii avansate’, se notează în comunicatul ExxonMobil.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri.

În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de ţărm, în ape cu o adâncime de circa 1.000 de metri.

ExxonMobil, cea mai mare companie de petrol şi gaze naturale din lume listată public, utilizează tehnologii noi şi inovative în scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfăşurat operaţiuni în România, încă din anul 1903.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industriala listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99% şi alte 9,36% dintre acţiuni se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/.

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...