Facebook pregăteşte o platformă care comandă singură produse prin mesagerie

Facebook urmează să lanseze Bot Store, o platformă prin care utilizatorii vor descărca programe automate cu care să interacţioneze şi să comande bunuri sau servicii prin intermediul mesageriei.
Economica.net - sâm, 19 mart. 2016, 08:59
Facebook pregăteşte o platformă care comandă singură produse prin mesagerie

Zvonuri tot mai numeroase sugerează că Facebook urmează să lanseze Bot Store, o platformă prin care utilizatorii vor descărca programe automate cu care să interacţioneze şi să comande bunuri sau servicii prin intermediul mesageriei, la conferinţa anuală a companiei, F8, din luna aprilie, iar evenimentul ar putea fi cel mai important anunţ după prezentarea App Store şi iPhone SDK de către Apple, în martie 2008, informează news.ro.

Prin intermediul unui astfel de serviciu, utilizatorul poate descărca, de exemplu, un bot pentru comenzi la fast food-uri. În mod similar, vor putea rezerva bilete la cinema sau restaurante, să comande taxiuri, să îşi verifice conturile bancare sau să cumpere bilete de avion, toate prin trimiterea de mesaje unor roboţi conversaţionali.

Astfel de bot-uri pot schimba felul în care utilizăm Internetul şi chiar să înlocuiască browserele şi aplicaţiile, centralizând totul într-un singur serviciu.

Platforme de chat cum ar fi Slack şi Telegram folosesc bot-uri de ceva timp, dar aducerea acestui serviciu la dispoziţia celor aproape 1 miliard de utilizatori ai Facebook ar însemna că acesta va ajunge pe piaţa principală.

Conferinţa anuală F8 a Facebook, adresată în mod tradiţional dezvoltatorilor şi antreprenorilor care construiesc produse şi servicii în jurul platformei de socializare, va avea loc în 12-13 aprilie la San Francisco.

Conferinţa debutează de obicei cu un discurs al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, urmat de diverse sesiuni concentrate pe anumite subiecte.

La astfel de conferinţe Facebook a introdus deseori noi funcţii şi a făcut anunţuri. Numele de F8 derivă din tradiţia ca Facebook să organizeze hackathonuri de opt ore.

Impactul Bot Store poate avea capacitea de a schimba „jocul” în industria IT.

Nici chiar Steve Jobs nu a putut anticipa impactul a ceea ce a descris drept „o nouă aplicaţie care permite utilizatorilor să navigheze, să caute, să cumpere şi să descarce aplicaţii direct pe iPhone-urile lor”, cu alte cuvinte App Store, explică Tom Hadfield, CEO la startup-ul Prompt, platformă de dezvoltare de aplicaţii, într-un articol publicat pe site-ul TechCrunch.

În momentul lansării App Store, în iulie 2008, aproximativ 6 milioane de oameni din întreaga lume deţineau un iPhone. Până la sfârşitul acelui an, numărul proprietarilor de iPhone-uri a crescut de peste două ori şi în fiecare din anii următori vânzările de astfel de telefoane s-a dublat.

Ecosistemul App Store, care are în prezent peste 1,5 milioane de aplicaţii iOS, a semnalat o nouă eră a comunicaţiilor mobile.

În prezent, Facebook Messenger are 800 de milioane de utilizatori activi pe lună, de peste 100 de ori numărul proprietarilor de iPhone-uri de la momentul lansării App Store.

Baza activă a utilizatorilor activi ai serviciului de mesagerie depăşeşte numărul total al iPhone-urilor vândute vreodată. Aplicaţiile de mesagerie au acum mai mulţi utilizatori activi decât reţelele de socializare.

Dacă şi când Facebook va anunţa Bot Store va marca „sfârşitul începutului” unei noi ere, a mesageriei ca platformă.

Interfeţele pentru conversaţii sunt pe cale să schimbe felul în care miliarde de utilizatori interacţionează cu lumea din jurul lor.

Începutul actualului val de interes în „mesageria ca platformă” a avut loc la începutul anului trecut.

Magic, o aplicaţie de cumpărături bazată pe SMS, a fost cea mai curtată companie la evenimentul YCombinator’s Demo Day, din martie 2015, şi a obţinut finanţare de 12 milioane de dolari din partea Sequoia.

În lunile următoare, GoButler a obţinut 8 milioane de dolari de la General Catalyst pentru un serviciu aproape identic, iar Operator a atras 10 milioane de dolari de la Greylock.

Dintr-o dată, toată lumea a început să vorbească despre bătălia pentru următoarea frontieră a tehnologiei.

În vară, The Information a relatat că Facebook M va permite utilizatorilor Messenger să facă cumpărături şi rezervări la restaurante şi pentru călătorii, prin intermediul interfeţei de mesagerie.

Pavel Durov a anunţat extinderea Telegram Bot Store. Până la sfârşitul anului, Slack a anunţat Slack App Directory, finanţat de un fond de 80 de milioane de dolari pentru susţinerea creşterii ecosistemului, în timp ce au apărut zvonuri că Google dezvoltă propriile chatbot-uri.

De atunci s-a discutat mult despre căutarea unui „killer bot” şi au fost organizate tot mai multe runde de finanţare pentru bot-uri caHowdy, Assi.st, Hyper, Pana, Luka şi Rep.

În paralel, alte startup-uri, precum Pandorabots, Automat, care va fi lansată în curând, şi Prompt se concentrează pe crearea instrumentelor necesare dezvoltatorilor de bot-uri.

Unii dintre cei mai importanţi investitori din Silicon Valley pariază şi ei pe bot-uri.

Phil Libin, de la General Catalyst, a descris bot-urile ca „cea mai importantă tendinţă a anului”, iar Albert Wenger, de la Union Square Ventures, crede că este perioada „Goanei după bot-uri”.

Messenger Bot Store ar avea consecinţe majore nu doar pentru antreprenori şi investitori, dar şi pentru dezvoltatori şi designeri.

Sam Lessin, CEO al Fin, consideră că interfeţele bazate pe chat vor marca „o transformare fundamentală care va schimba tipurile de aplicaţii care pot fi dezvoltate şi stilul dezvoltării serviciilor”.

Chris Messina a anticipat deja că 2016 va fi „anul comerţului conversaţional”, dar platforma Messenger Bot Store se va extinde în mod inevitabil dincolo de comerţ.

Dacă 800 de milioane de utilizatori ai Facebook vor începe să descopere bot-urile din Messenger, după conferinţa F8, cei care au susţinut că bot-urile vor fi noile aplicaţii vor fi răzbunaţi în faţa celor care le-au minimalizat importanţa.

Există un întreg ecosistem, asemănător ca mărime cu cel al App Store, care poate fi construit.

Dacă vei putea comunica rapid şi uşor cu Dominos, United Airlines şi Capital One prin Messenger, vei mai folosi alte aplicaţii?, se întreabă autorul articolului.

Rămân deschise multe întrebări. Cât va dura până când alte platforme de mesagerie, precum WhatsApp, se vor deschide pentru dezvoltatori? Vor exista bot-uri pentru fiecare platformă de mesagerie, sau vor apărea standarde comune? Şi, cel mai important lucru, în care cazuri serviciile oferite prin platformele de mesagerie vor fi superioare celor prin aplicaţiile tradiţionale?

Deocamdată, este adevărat faptul că interesul dezvoltatorilor în bot-uri a fost mai mare decât cel al utilizatorilor, dar totul se poate schimba la conferinţa F8 din 12 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...