Factura de energie electrică a RCS&RDS în detaliu. Cât câştigă clienţii Enel care trec la Digi Energy

RCS&RDS invită deja bucureştenii să treacă la Digi Energy, serviciul nou prin care compania oferă energie electrică pentru populaţie. Pe baza datelor din ofertă, factura pentru un consum de 100 KWh este cu 19% mai mică decât cea a Enel. Însă, oferta RCS&RDS, pe care v-o prezentăm aşa cum este arătată în magazinele companiei, ridică mai multe semne de întrebare.
Mihai Nicuţ - mar, 02 feb. 2016, 21:58
Factura de energie electrică a RCS&RDS în detaliu. Cât câştigă clienţii Enel care trec la Digi Energy

Abonaţii la serviciille de telefonie, internet şi/sau cablu ai RCS&RDS din Bucureşti care merg în magazinele companiei şi cer date despre noul serviciu de furnizare de energie electrică, primesc de la angajaţii RCS o ofertă în care li se arată cât vor plăti pentru energie dacă îşi vor schimba furnizorul de energie electrică.

ECONOMICA.NET a scris aici despre serviciul Digi Energy, prin care operatorul de cablu şi internet propune consumatrilor casnici să renunţe la furnizorul tradiţional de energie electrică.

Citeşte şi: RCS&RDS şochează piaţa de energie. Facturi la curent cu 13% mai mici pentru populaţie, în oferta Digi Energy

Oferta înaintată unui cititor ECONOMICA.NET care a intrat într-un punct de prezenţă RCS&RDS arată preţul final pe care consumatorul de electricitate în va plăti pentru energia livrată de Digi Energy. Pentru cineva care nu este client RCS, preţul final al energiei, cu toate taxele, din factură, este de 0,5 lei cu TVA, conform ofertei şi calculelor noastre.

VEDEŢI AICI OFERTA DIGI ENERGY (după ce faceţi click, apăsaţi zoom pe fotografie)

Dacă se aplică reducerea de 10 lei pe MWh aplicată celor care sunt deja abonaţi la un serviciu RCS, oferta este de 0,487 lei/kWh cu TVA. Această informaţie nu apare în oferta fizică înaintată, şi este disponibilă doar pe site-ul Digi Energy.

Factura RCS&RDS nu conţine vreun abonament, compania tarifând doar consumul de energie. Cel mai folosit preţ al furnizorilor tradiţionali de energie electrică este tip monom cu rezervare, în care se plăteşte abonamentul zinic (0,067 lei la Enel) plus contravaloarea energiei consumate, alături de alte taxe.

În oferta Digi Energy nu este cuprinsă şi taxa TV, de 4 lei pe lună, pe care, potrivit legii, furnizorii de energie electrică o percep de la abonaţi şi îi virează în contul Societăţii Române de Televiziune. Apare doar taxa radio, de 2,5 lei pe lună. ECONOMICA.NET a solicitat companiei RCS&RDS un punct de vedere pe această temă.

Pentru o factură de 100 kWh, preţul final pe care îl va plăti clientul Digi Energy care este deja client RCS& RDS pentru serviciul de cablu sau internet sau telefonie este de 51,8 lei, dacă nu luăm în calcul taxa TV. Pentru acelaşi consum, un client al Enel Energie Muntenia plăteşte acum 64,1 lei, în factura sa.

Aşadar, factura Digi Energy ar fi, în aceste condiţii, cu 19 % mai mică decât cea a Enel, la un consum de 100 kWh şi în varianta în care abonaţii Digi Energy nu vor plăti taxa TV.

Oferta Digi Energy este valabilă doar până la 31 martie, cel puţin în Bucureşti. La solicitarea cititorului ECONOMICA.NET, angajatul RCS&RDS nu a putut oferi un draft al contractului de furnizare de energie electrică. De asemenea, întrebat dacă trebuie schimbat contorul de la punctul de consum, angajatul a spus că nu, iar întrebat ce se întâmplă în cazul în care în mod accidental furnizarea electricităţii va fi întreruptă, angajatul a spus că asta cade în zona companiei de distribuţie a electricităţii. ECONOMICA.NET a solicitat RCS&RDS informaţii şi pe această temă, pe care le vom publica atunci când vor fi disponibile.

RCS&RDS este cel mai mare oprator de cablu şi internet fix din România. Compania, controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, are peste 3,2 milioane de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...