FAO: America Latină poate eradica foametea până în 2025

America Latină are capacitatea de a eradica foametea până în 2025 datorită politicilor sociale privind accesul la alimentaţie, a declarat Raúl Benítez, reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care a inaugurat miercuri cea de-a VIII-a Reuniune a Grupului de Lucru 2025, al Iniţiativei America Latină şi Zona Caraibilor Fără Foamete, potrivit EFE.
Economica.net - joi, 31 iul. 2014, 10:50
FAO: America Latină poate eradica foametea până în 2025

În prezent, America Latină dispune de alimentele necesare, de cunoştinţe tehnice şi resurse financiare ‘pentru a eradica foametea’ şi ‘niciodată nu am fost atât de aproape de a rezolva această problemă’, a subliniat Raúl Benítez, în faţa unor funcţionari publici şi experţi din 24 de ţări, reuniţi miercuri şi joi la Ciudad de Mexico.

Alianţele regionale arată că ‘vom putea fi ultima generaţie din America Latină şi din zona Caraibilor contemporani cu foametea’, a adăugat reprezentantul FAO.

Acesta a amintit că Iniţiativa America Latină şi Zona Caraibilor Fără Foamete, al cărei obiectiv este eradicarea foametei în următorii 11 ani, constituie un model pentru alte regiuni precum Africa.

În ultimele două decenii, America Latină a redus numărul persoanelor subnutrite cu peste 20 de milioane, de la aproape 70 de milioane (în anii 1990), la 47 de milioane (în 2013), ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari progrese la nivel global.

Chile, Argentina, Uruguay, Venezuela, Cuba, Dominica, Barbados şi Mexic au reuşit eradicarea foametei ca problemă endemică, a menţionat Raúl Benítez.

Potrivit acestuia, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Haiti, unde jumătate din populaţie este afectată de foamete. A doua ţară cu probleme de alimentaţie este Guatemala, iar în alte ţări din America Centrală foametea se manifestă în mai mică măsură.

Benítez a amintit că producţia de alimente din America Latină este foarte mare, însă ‘30% se pierde din diverse motive’, printre care modul de recoltare şi insuficienta capacitate de a transporta şi depozita produsele.

Altă mare provocare a regiunii o constituie obezitatea şi greutatea peste media normală, care afectează în prezent 23% dintre adulţi şi 3,8 milioane de copii cu vârsta sub cinci ani din regiune.

Un copil subnutrit şi cu anemie îşi pierde 15% din coeficientul intelectual, nu învaţă şi se îmbolnăveşte, devine un lucrător fără posibilităţi de dezvoltare şi cu productivitate scăzută, a apreciat reprezentantul FAO.

La rândul său, Fernando Monckeberg, expert chilian în nutriţie şi unul dintre principalii artizani ai programelor de eradicare a foametei în Chile, a declarat pentru EFE că ţara sa nu se mai confruntă cu problema subnutriţiei datorită unei activităţi foarte intense, în condiţiile în care acum 40 de ani ţara era ‘extrem de săracă’.

Potrivit acestuia, speranţa de viaţă era de 36 de ani, în timp ce acum este de ‘circa 80 de ani’. În prezent însă există ‘problema obezităţii, iar cei care au fost subnutriţi sunt acum obezi’.

În cadrul acestei reuniuni regionale, participanţii vor revizui Planul pentru securitate alimentară, nutriţie şi eradicarea foametei al Comunităţii Statelor din America Latină şi zona Caraibilor (CELAC).

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...