FBI şi NSA vor să împiedice Apple şi Google să lanseze pe piaţă telefoane mobile inviolabile

FBI şi NSA vor să împiedice marii giganţi ai internetului precum Apple sau Google să scoată pe piaţă telefoane criptate inviolabile, invocând riscul ca acestea să fie utilizate în scopuri teroriste sau criminale, relatează AFP.
Economica.net - mar, 24 feb. 2015, 08:53
FBI şi NSA vor să împiedice Apple şi Google să lanseze pe piaţă telefoane mobile inviolabile

Luni, în cadrul unei conferinţe a unor experţi în securitate cibernetică de la Washington, amiralul Mike Rogers, şeful Agenţiei pentru securitate naţională (NSA) a SUA, cea mai puternică dintre agenţiile de informaţii electronice, a reluat avertismentul lansat în octombrie de directorul FBI, James Comey.

‘Nu, nu trebuie să lăsăm industria să comercializeze telefoane mobile inviolabile, pentru care doar utilizatorul să deţină codurile PIN de acces la date (numere de telefon, fotografii, mesaje)’, a afirmat amiralul.

Şeful NSA şi-a exprimat speranţa că se poate ajunge la un compromis cu industria de profil pentru a fi găsit un ‘cadrul legal’ care să permită poliţiei sau agenţiilor de informaţii să aibă acces la datele din mobilul unei persoane vizate de o procedură judiciară, de exemplu.

‘Este o adevărată problemă de securitate naţională’, a apreciat el.

Amiralul Mike Rogers pătrunde însă pe un teren minat, în contextul dezvăluirilor lui Edward Snowden privind amploarea supravegherii electronice a NSA. Chiar vineri, site-ul de investigaţii The Intercept, administrat de Glenn Greenwald, un apropiat al lui Snowden, dezvăluia că NSA a întocmit un program pentru a fura codurile PIN de criptare ale cartelelor SIM produse de marile companii din sector, precum Gemalto.

Marile companii americane de internet trebuie să găsească mijlocul de a-şi linişti clienţii sau să piardă sectoare de piaţă în favoarea companiilor care nu sunt americane. Ele şi-au înmulţit prin urmare în ultimele luni anunţurile privind întărirea criptării, notează AFP.

‘Coasta de Vest (leagănul industriei high-tech din SUA) este sfidătoare faţă de guvern’, a afirmat Tim Maurer, cercetător în cadrul fundaţiei New America, care a organizat colocviul de luni. ‘Nu este o întâmplare că preşedintele /Barack/ Obama s-a dus la Stanford în urmă cu zece zile, pentru a vorbi despre cooperare între guvern şi industrie în privinţa securităţii cibernetice’, explică el.

Propunerea Apple şi a Google (prin intermediul sistemului Android) este de a da utilizatorului singurul cod PIN de criptare a telefonului său, şi nici măcar constructorul nu va mai avea acces după ce utilizatorul a intrat în posesia aparatului.

Mulţi experţi au apreciat însă că nu pot exista jumătăţi de măsură în legătură cu această tehnică. Să prevezi ‘o cale de acces’ pentru a permite unei autorităţi publice să consulte datele din telefon ar face să planeze îndoiala asupra securităţii acesteia, apreciază ei.

‘Fără a mai lua în calcul că, dacă SUA obţin această posibilitate de acces legală la date, şi alte state o vor solicita’, transformând situaţia într-o problemă pentru firmele din domeniu, a explicat Tim Maurer.

Amiralul Rogers a făcut însă apel la renunţarea la această abordare de tipul ‘totul sau nimic’. Trebuie găsită o cale de mijloc între sistemele de criptare permisive şi sistemele de criptare total inaccesibile agenţiilor de securitate precum FBI sau NSA, a apreciat el, făcând apel la începerea unui ‘dialog naţional’ asupra subiectului.

Totuşi, notează AFP, dialogul rămâne dificil de început, în contextul în care luni amiralul Mike Rogers a refuzat să răspundă la orice întrebări privind interceptarea codurilor PIN ale cartelelor SIM de către agenţia sa.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...