Fermierii suedezi se confruntă cu o secetă fără precedent

Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să îşi trimită animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP.
Economica.net - vin, 20 iul. 2018, 07:29
Fermierii suedezi se confruntă cu o secetă fără precedent

‘Este cea mai proastă situaţie cu care ne-am confruntat…Tatăl meu a fost fermier timp de 60 de ani şi nu a văzut aşa ceva’, spune Jacob Gustawson, un fermier de 47 de ani din Norrtalje, la nord de capitala Stockholm.

Exceptând o mică cantitate de 13 mililitrii înregistrată la mijlocul lunii iunie, în Suedia nu a mai plouat de la începutul lunii mai iar ţara se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din ultimul secol. ‘Luna mai a fost una excepţional de călduroasă în sudul şi centrul Suediei…Luna iunie a fost cea mai călduroasă din peste 100 de ani în sudul Suediei’, a explicat Sverker Hellstrom de la Institutul de Meteorologie din Suedia.

Pompierii sunt şi ei în alertă având în vedere că zilnic trebuie să stingă între 20 şi 30 de incendii de vegetaţie sălbatică în apropiere de Stockholm în timp ce alt incendii au fost înregistrate până în apropiere de cercul polar. O mare parte a Suediei, precum şi statele vecine Danemarca, sudul Norvegiei şi nordul Finlandei, înregistrează în prezent o perioadă de călduri extreme, care potrivit prognozelor meteo nu se va opri prea curând.

În consecinţă, fermierii sunt obligaţi să îşi întrerupă rutinele sezoniere pentru că furajele pentru animale nu cresc aşa cum erau obişnuiţi. ‘În mod normal, în această perioadă a anului iarba ar fi trebuit să aibă o înălţime de 30-40 de centimetri’, a explicat Jacob Gustawson în timp ce arată spre o iarbă cu o înălţime de doar 10 centimetri. În acest condiţii, fermierul este obligat să îşi hrănească vacile de lapte cu nutreţul din rezervele de iarnă pentru le putea ţine în viaţă.

Lipsa furajelor a obligat deja unii fermieri suedezi să trimită mai multe din vacile lor la abator. ‘Va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a reface calitatea şi mărimea şeptelului’, a avertizat Ulf Wallin, purtătorul de cuvânt al Federaţiei fermierilor suedezi, care atrage de asemenea atenţia asupra focurilor de vegetaţie sălbatică înainte de sezonul secerişului. ‘Aceasta este cea mai gravă criză cu care se confruntă fermierii suedezi de peste 50 de ani’, a spus Ulf Wallin, adăugând că pierderile sunt deja estimate la peste două miliarde de coroane (194 milioane euro).

Pentru a face faţă acestei crize fără precedent, Federaţia fermierilor suedezi cere magazinelor să vândă produse suedeze iar consumatorilor să cumpere produse suedeze. ‘Dacă clienţii cumpără produse alimentare suedeze, mai ales carne, pot susţine cererea şi să ajute fermierii să beneficieze de un venit rezonabil’, a explicat Wallin.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...