FGA: Plăţi de 358 milioane lei, până la 1 decembrie 2017, pentru păgubiţii Astra, Carpatica şi Forte

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a avizat în total, până la data de 29 noiembrie 2017, 67.100 cereri de plată pentru petenţii celor trei societăţi de asigurare, în faliment: Astra Asigurări, Forte Asigurări şi Carpatica Asig, iar valoarea aprobată la plată pentru aceste cereri se ridică la 368,9 milioane lei, a declarat joi Cristian Roşu, directorul general al Fondului.
Economica.net - joi, 14 dec. 2017, 11:53
FGA: Plăţi de 358 milioane lei, până la 1 decembrie 2017, pentru păgubiţii Astra, Carpatica şi Forte

În total, FGA a recepţionat pentru cei trei asigurători falimentari, 95.434 cereri de plată. Dintre acestea, 63.220 au fost depuse de către potenţialii creditori de asigurare ai societăţii Astra Asigurări, 30.909 cereri de plată au fost transmise de către petenţii Carpatica Asig şi 1.305, de către petenţii societăţii Forte Asigurări.

Cristian Roşu a explicat că analizarea majorităţii cererilor de plată depuse de către potenţialii creditori Astra Asigurări, a permis, în ultimele luni, accelerarea procesului de analiză a cererilor de plată depuse de către petenţii societăţii Carpatica Asig. Există astfel premisele ca în prima parte a anului viitor să fie finalizată analiza cererilor de plată şi efectuarea acestora, pentru Astra, iar până la finalul anului pentru Carpatica Asig. Excepţie fac dosarele care se vor afla în litigiu.

Pentru anul viitor instituţia estimează că va efectua plăţi în valoare de 240 de milioane de lei, în mare parte către păgubiţii Carpatica Asig.

În 2017, până la 1 decembrie, FGA a efectuat plăţi în valoare de 149,3 milioane de lei în contul creditorilor de asigurare ai Astra Asigurări, 59,1 milioane lei pentru petenţii Carpatica Asig şi 5,8 milioane de lei pentru creditorii Forte Asigurări.

Despăgubirile achitate de FGA au crescut ca valoare în 2017, cu peste 50 de milioane de lei, faţă de anul trecut. Dacă în 2016 s-au achitat creanţe în sumă de 143,9 milioane lei, anul acesta, FGA a plătit creanţe în valoare de 214,2 milioane lei. În total, FGA a achitat în ultimii doi ani creanţe în valoare de 358 milioane lei. Conform FGA, în 2016, creanţele achitate vizau doar societatea Astra Asigurări, în timp ce în 2017, au fost plătite creanţe pentru Carpatica Asig, Astra Asigurări şi Forte Asigurări.

Fondul de garantare este membru cu drepturi depline în cadrul Forumului Internaţional al Schemelor de Garantare, for internaţional constituit din reprezentanţi ai schemelor de garantare, din domeniul asigurărilor.

Ca o recunoaştere a experienţei şi a probităţii profesionale cu privire la gestionarea situaţiilor de faliment şi protecţia deţinătorilor de poliţe, începând cu luna decembrie 2017, Fondul de garantare a asiguraţilor a fost ales ca membru al Comitetului Executiv al Forumului Internaţional, alegere făcută prin vot, în cadrul întrunirii internaţionale a membrilor cu drepturi depline.

În virtutea acestei poziţii, Fondul de garantare va participa activ la dezvoltarea politicilor ce reflectă misiunea Forumului, urmărind să aprofundeze atât cooperarea Forumului cu alte entităţi de specialitate în domeniul protecţiei deţinătorilor de poliţe de asigurare, cât şi cooperarea între membrii acestui for.

În plus faţă de atribuţiile stabilite în sarcina membrilor Comitetului Executiv al Forumului, Fondul de garantare va organiza următoarea întrunire internaţională a Forumului la Bucureşti, în luna octombrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...