FGDB garanta depozite de 221,2 miliarde lei la 30 iunie 2016, cu 50 de miliarde de lei în plus faţă de 2015

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garanta la finele primului semestru din 2016 depozite de 221,2 miliarde lei, în creştere cu aproape 50 de miliarde de lei faţă de aceeaşi dată a anului precedent, datorită extinderii, în principal, a sferei de cuprindere a deponenţilor garantaţi la sfârşitul lui 2015, a anunţat, miercuri, FGDB, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 19:04
FGDB garanta depozite de 221,2 miliarde lei la 30 iunie 2016, cu 50 de miliarde de lei în plus faţă de 2015

Sfera de garantare a FGDB cuprindea, la 30 iunie 2016, peste trei sferturi din valoarea totală a depozitelor la cele 29 de instituţii de credit autorizate în România de către Banca Naţională a României.

Potrivit legii, suma totală de bani pe care o deţine un deponent la o bancă este acoperită în limita a 100.000 de euro, în echivalent lei, indiferent de situaţia în care s-ar putea afla o instituţie de credit (de exemplu, în stare de dificultate sau de insolvenţă).

‘În cazul în care depozitele de la o bancă devin indisponibile ori banca este supusă unei măsuri de rezoluţie (de pildă, recapitalizarea internă), fiecărui deponent îi este garantată integral orice sumă mai mică decât 100.000 de euro, iar cei care au depozite mai mari decât acest plafon beneficiază de acoperirea a 100.000 de euro. Mai mult, prin lege, depozitele acoperite sunt excluse în mod expres de la aplicarea instrumentului de recapitalizare internă. Pentru acea parte din depozit care depăşeşte 100.000 de euro, deponenţii beneficiază de un tratament preferenţial, creanţele acestora având un rang superior’, precizează Fondul, într-un comunicat remis AGERPRES.

Astfel, în cazul unui depozit de 150.000 de euro, diferenţa de 50.000 euro peste plafonul de acoperire poate intra sub incidenţa recapitalizării interne numai în condiţiile în care toate celelalte creanţe nu au fost suficiente pentru a absorbi pierderile şi a asigura capitalizarea adecvată a instituţiei de credit. â

Conform sursei citate, dacă în ultimă instanţă se ajunge, totuşi, la conversia sumei neacoperite de 50.000 de euro, titularul depozitului respectiv primeşte în schimb titluri de capital (de exemplu, acţiuni) la banca în cauză.

FGDB precizează că acţionarii şi creditorii băncii în rezoluţie sunt primii care suportă pierderile, cu menţiunea că niciun creditor nu suportă pierderi mai mari decât în cazul în care instituţia de credit ar fi fost lichidată prin procedura de insolvenţă.

În ceea ce priveşte depozitele acoperite de FGDB la 30 iunie 2016, acestea însumau 152 miliarde lei, cu mai mult de 12 miliarde de lei peste nivelul de la 30 iunie 2015.

‘Factorul determinant al majorării sumei depozitelor din sfera de garantare a FGDB l-a constituit lărgirea acesteia, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare. Prin această lege, a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor, care impune un regim de garantare a depozitelor unitar în toate statele membre ale Uniunii Europene’, precizează comunicatul Fondului.

În baza noii legislaţii, deponenţii garantaţi din România beneficiază de o protecţie sporită a depozitelor pe care le deţin la instituţiile de credit participante la FGDB, materializată printr-o creştere a acoperirii asigurate de FGDB, concomitent cu reducerea substanţială a termenului de plată a compensaţiilor.

În prezent, toate persoanele fizice şi toate întreprinderile, precum şi alte persoane juridice, sunt garantate de FGDB, iar termenul de plată a compensaţiilor este de 7 zile lucrătoare, de trei ori mai scurt faţă de fostul termen.

Conform sursei citate, pe parcursul primelor şase luni ale anului 2016, depozitele eligibile ale persoanelor fizice s-au majorat cu 4,3%, până la 140,9 miliarde lei, la 30 iunie 2016. Cel mai mare avans a fost consemnat pe segmentul depozitelor în lei de valori inferioare plafonului de acoperire.

Datorită faptului că cea mai mare parte a depozitelor eligibile ale persoanelor fizice sunt mai mici decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, depozitele acoperite reprezintă 90,5% din depozitele eligibile, respectiv 127,4 miliarde lei la 30 iunie 2016, precizează Fondul.

În schimb, situaţia este diferită în cazul persoanelor juridice garantate, acestea fiind reprezentate, în principal, de companii ale căror depozite au, de regulă, valori peste plafonul de acoperire. Astfel, depozitele acoperite ale persoanelor juridice însumau, la 30 iunie 2016, 24,5 miliarde lei (30,5% din valoarea totală a depozitelor eligibile ale persoanelor juridice).

‘Raportul dintre resursele destinate garantării depozitelor şi depozitele acoperite ale persoanelor fizice şi juridice a fost de 3,5% la 30 iunie 2016, depăşind substanţial nivelul minim de 0,8% care trebuie atins în toate statele membre ale Uniunii Europene până în anul 2024. Pentru ambele categorii de deponenţi – persoane fizice şi persoane juridice – depozitele acoperite sunt protejate în întregime dacă o bancă intră în dificultate şi i se aplică o măsură de rezoluţie ori dacă se recurge la plata de compensaţii’, mai spune FGDB.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru a-i despăgubi pentru preţurile scăzute la cereale, potrivit unui proiect......
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...