Fiat Chrysler vrea să facă modelul Jeep J8 în România

Fiat Chrysler Automobiles, compania deţinătoare a brandului Jeep, şi-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat cu industria naţională în ceea ce priveşte vehiculele militare 4x4 Jeep J8, prezentarea propunerii de cooperare fiind făcută de Compania Naţională Romarm S.A., în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Uzina Mecanică Bucureşti.
Economica.net - mar, 24 mai 2016, 11:27
Fiat Chrysler vrea să facă modelul Jeep J8 în România

Proiectul este unul complex, gama de produse putând fi extinsă şi pentru alte vehicule necesare sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Modelul Jeep J8, special creat pentru uz militar, prezintă o tracţiune 4X4, este echipat cu şasiu ranforsat şi poate fi comandat într-o configuraţie de 2 sau 4 uşi, care să permită o gamă diversă de roluri ce trebuie îndeplinite de către vehicul, inclusiv transportul trupelor, vehicul de marfă, comunicaţii.

Autovehiculul militar poate atinge o viteză maximă de 140 km/oră, are o capacitate a rezervorului de 83 litri şi o autonomie între 400-600 km. Greutatea sa de 3.364 kg nu prezintă un impediment pentru a urca pe pante cu înclinaţie de 60 grade. Performanţele off-road sunt completate de un unghi de abordare de 42,2 grade, un unghi de rampă de 22 grade şi un unghi de pantă laterală de 45 grade, valabil în timpul conducerii.

Suspensiile modelului Jeep J8 sunt realizate din arcuri elicoidale pentru puntea faţă, arcuri lamelare pentru spate şi amortizoare pentru preluarea şocurilor, iar frânele sunt asistate servo şi îmbunătăţite cu discuri ABS.

Interiorul este echipat cu scaune rabatabile spate 60/40, sistem de încălzire/ventilare şi răcire AC, şi două prize de 12 V. În cazul în care se doreşte ridicarea acestuia cu elicopterul şi transportat în locaţia dorită, autovehiculul este prevăzut cu câte două cârlige de ancorare. Modelul Jeep J8 poate fi vopsit în culorile militare verde şi bej.

‘Dorim să prezentăm o posibilă variantă, un posibil model de cooperare industrială internaţională şi un posibil mod de colaborare între structurile militare şi producători. Integrarea în producţie şi ulterior mentenanţă a unui asemenea vehicul, pe platforma căruia s-ar putea instala diferite sisteme care ar putea corespunde celor mai variate misiuni, ar putea însemna şi începutul unei afaceri de succes. Poziţionarea Uzinei Mecanice Bucureşti oferă acces facil la autostradă şi aeroport, precum şi distanţă relativ mică până la aeroporturile fluviale şi maritime’, a declarat Floarea Şerban, director general al Companiei Naţionale Romarm, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Uzina Mecanică Bucureşti.

La eveniment a participat şi Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Misiunii SUA în România, care a spus că un eventual acord ar fi ‘o oportunitate’.

Compania Naţională Romarm S.A., principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, a fost înfiinţată în anul 2000, prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei româneşti de apărare şi este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere.

Romarm are o structură de tip holding cu capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Cu o lungă tradiţie în industria de apărare, materializată în experienţa a peste 75 de ani de producţie militară, Romarm este principalul furnizor din România de tehnică şi servicii militare, fiind o prezenţă constantă în peste 50 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia şi Africa.

Dean Thompson a văzut un eventual acord ca fiind ‘o oportunitate’.

‘Încercăm să îmbunătăţim relaţiile comerciale şi economice, în mare, între SUA şi România (…) E important ca România să decidă de ce echipamente are nevoie, ce strategie are şi să pornească de acolo’, a spus oficialul american.

‘Continuăm să încurajăm România să construiască un mediu de afaceri pozitiv. De asemenea, profităm de oportunităţile comerciale cu România. E mult potenţial pe toate aceste fronturi’, a adăugat Thompson.

La rândul său, Neculai Banea, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a menţionat că acesta este un pas prin care România vrea să arate că îşi doreşte să participe la procesul de producţie din domeniul Apărării.

‘Noi dorim să aliniem industria de apărare la necesităţile de înzestrare ale forţelor sistemului naţional de securitate. Ideea noastră este să participăm la producţie’, a spus secretarul de stat.

El a adăugat că intenţia României, în relaţia cu SUA, în contextul prezentei discuţii este ‘să crească parteneriatul economic la acelaşi nivel cu parteneriatul militar’.

‘MApN urmează să primească, începând de anul viitor, 2 la sută din PIB. Pe baza acestei decizii politice MApN îşi dă seama care este bugetul de care dispune pe următorii zece ani şi aici lucrează la un plan de dotare’, a adăugat secretarul de stat.

La rândul său, Toader Ulise, director general al Uzinei Mecanice Bucureşti, a arătat că în prezent, uzina bucureşteană funcţionează la 10% din capacitatea sa.

‘Întreaga industrie de apărare după ’89 a înregistrat un declin. Abia la 10% din capacitate mai funcţionăm acum’, a spus el, adăugând că, în prezent, Uzina Mecanică Bucureşti are 270 de angajaţi şi, în lipsa comenzilor de tehnologie militară, realizează comenzi pentru produse din industriile navală, aeriană, petrolieră.

‘Suntem la primul pas (al discuţiilor – n.r.) Această maşină poate să fie în dotarea oricăror forţe. Aici avem personal specializat şi amplasarea’, a adăugat Toader Ulise.

‘Vrem să căutăm colaborări cât mai multe cu parteneri cât mai puternici în domeniu’, a încheiat directorul Uzinei Mecanice Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...