Finanţele anunţă că mai sunt bani disponibili pentru ‘Prima casă’, deşi anunţase că plafonul a fost depăşit

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, luni, că au mai rămas circa 175,5 milioane lei disponibili pentru garanţii în cadrul programului 'Prima casă', deşi pe 27 ianuarie arăta că plafonul a fost depăşit, conform unui comunicat de presă al instituţiei remis, luni, Agerpres.
Economica.net - lun, 06 feb. 2017, 15:40
Finanţele anunţă că mai sunt bani disponibili pentru 'Prima casă', deşi anunţase că plafonul a fost depăşit

‘Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului ‘Prima Casă’ au rămas neutilizaţi 175,5 milioane lei, disponibili pentru emiterea de garanţii în anul 2017. Acest plafon de garantare neutilizat permite finanţatorilor să acorde credite ‘Prima casă’ în valoare totală de 351,01 milioane lei. Pentru garanţiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanţiei acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) în numele îi în contul statului’, se arată în document.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care propune un plafon de garantare în valoare de 2,5 miliarde lei pentru anul 2017. Proiectul se află în consultare publică şi urmează să fie supus aprobării Guvernului.

Conform unei note de fundamentare la proiectul pentru mărirea plafonului de garantare, publicată în 27 ianuarie, garanţiile acordate în primele 11 luni din 2016 în cadrul Programului ‘Prima casă’ au depăşit plafonul de 2,94 miliarde de lei, fiind acordate 32.747 garanţii în valoare de 3,1 miliarde lei.

‘Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 este de 2,940 miliarde lei. De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei. De la începutul anului 2016 până la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei. Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 29 decembrie 2016 au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanţiilor plătite este de 44,07 milioane lei’, menţionează sursa citată.

De asemenea, un număr de 130 de cereri de executare, în valoare totală de peste 540.000 lei şi 2,15 milioane euro au fost respinse la plată.

‘Din garanţiile executate, un număr de 14 garanţii, în valoare totală de peste 1,09 milioane lei, au fost repuse în vigoare, iar diferenţa până la 781 cereri de executare a garanţiilor înregistrate, este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanţiile aferente fiind încă în vigoare şi de cererile în analiză, pentru care nu s-au emis încă decizii de plată/respingere, acestea având termene de finalizare în 2017’, informează MFP.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...