Firmele din România au cele mai optimiste planuri de angajare din Europa, un sfert dintre ele vor să facă angajări în ultimul trimestru- studiu

Aproape un sfert dintre cei 627 de angajatori români chestionaţi de ManpowerGroup spun că vor să facă angajări, în timp ce 9% dintre ei intenționează scăderea numărului total de angajați în ultimul trimestru din acest an. Planurile de angajare ale firmelor din ţara noastră sunt cele mai optimiste din Europa, la egalitate cu Slovenia, și în topul celor mai optimiste din lume, arată studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajarii de forţă de muncă.
Economica.net - mar, 11 sept. 2018, 08:45
Firmele din România au cele mai optimiste planuri de angajare din Europa, un sfert dintre ele vor să facă angajări în ultimul trimestru- studiu

Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimiști din țară, raportând o previziune netă de angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani.

Previziunea netă de angajare este diferența dintre ponderea angajatorilor care anticipează o creștere a volumului total de angajări și ponderea angajatorilor care prevăd o scădere a angajărilor în firma lor, în trimestrul următor.

Cea mai solidă îmbunătățire de la an la an este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare de +24% este cu 25 de puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV din 2017, dar și cea mai robustă previziune raportată în regiune din trimestrul al II-lea al anului 2008 până în prezent.

Angajatorii din Nord-Est au raportat o previziune netă de angajare de +23%, cea mai puternică perspectivă pentru regiune din istoria sondajului în România.

Angajatorii din regiunea Sud-Est au o previziune netă de angajare de +23%, cea mai optimistă din trimestrul al III-lea din 2008 până în prezent.

Deși sunt favorabile și indică un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea București și Ilfov sunt mai moderate decât în restul ţării. Previziunea netă de angajare de +13% slăbește atât față de trimestrul III/2018, cu 2 puncte procentuale, cât și față de trimestrul IV/2018.

Un declin similar de la trimestru la trimestru și de la an la an se raportează și în regiunea Vest, unde previziunea netă de angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2018 este de +15%.

Angajatorii prevăd creșteri ale numărului total de angajați, indiferent de sectorul de activitate pe care îl reprezintă.

Cei mai optimiști sunt angajatorii din sectorul Construcții, care raportează o previziune netă de angajare de +36%, cea mai optimistă dintre toate cele zece sectoare de activitate analizate, și cea mai robustă prognoză din ultimii zece ani pentru acest sector (din trimestrul II/2008 până în prezent). Perspectivele de angajare în Construcții s-au îmbunătățit cu 16 puncte procentuale faţă de cele din trimestrul precedent.

Angajatorii din Industria prelucrătoare se așteaptă la rândul lor la un volum consistent de angajări, raportând o previziune netă de angajare de +29%, stabilă în raport cu trimestrul precedent, însă cu 3 puncte procentuale mai mică decât în trimestrul IV/2017.

Cele mai slabe perspective de ocupare a forței de muncă sunt raportate în sectorul Industrie extractivă, unde previziunea netă de angajare de +4% indică un ritm de angajare lent, care se îmbunătățește totuși atât față de trimestrul III/2018, cu 13 puncte procentuale, cât și și față de trimestrul IV/2017, cu 3 puncte procentuale.

Studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu de profil din lume. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 59.000 de angajatori din 44 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 – 31 iulie 2018 pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă,......
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...