Fitch a retrogradat ratingurile băncilor din Grecia din cauza incertitudinilor politice

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung ale principalelor grupuri bancare elene: National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank (Piraeus), Alpha Bank şi Eurobank Ergasias, de la 'B minus' la 'CCC' şi ratingurile de viabilitate de la 'b minus' la 'ccc', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, transmite Agerpres. 
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 15:52
Fitch a retrogradat ratingurile băncilor din Grecia din cauza incertitudinilor politice

De asemenea, agenţia a scos de sub supraveghere, cu implicaţii negative, calificativele atribuite celor patru bănci.

Acţiunea vine după revizuirea în scădere a ratingului suveran al Greciei la ‘CCC’ şi reflectă perspectivele economice mai slabe, care afectează calitatea activelor şi solvabilitatea băncilor elene. De asemenea, retrogradarea reflectă presiunile asupra finanţării şi lichidităţilor, deoarece Fitch se aşteaptă să continue retragerile din depozitele băncilor elene.

Revizuirea în scădere a ratingurilor de viabilitate reflectă opinia Fitch privind riscul real al falimentului acestor bănci, ţinând cont de presiunile asupra finanţării, lichidităţilor, solvabilităţii, pe fondul unui mediu operaţional extrem de dificil în Grecia, fiind posibilă o deteriorare suplimentară a calităţii creditelor.

Ratingul de suport la ‘nivelul ‘5’ atribuit de Fitch băncilor elene arată aşteptările agenţiei privind posibilitatea unui ajutor de stat în caz de nevoie, deşi statul elen are la dispoziţie resurse limitate.

În februarie, agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în scădere ratingurile pe termen lung ale principalelor bănci din Grecia, pe fondul probabilităţii reduse a unui sprijin sistemic şi a posibilei reduceri a capacităţii Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) de a sprijini băncile în caz de nevoie.

HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au atenuat la trei miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), în martie, au declarat marţi pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Retragerile nete în perioada decembrie 2014-martie 2015 s-au ridicat la aproximativ 28 miliarde de euro, reducând valoarea totală a depozitelor la aproximativ 137 miliarde de euro, cel mai redus nivel din ultimii peste zece ani.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...