Flight Refund: Refuzul la îmbarcarea în avion cauzat de suprarezervarea locurilor este eligibil pentru compensaţii

Pasagerii unei curse aeriene pot cere compensaţii de până la 600 de euro în cazul unui refuz la îmbarcare cauzat de suprarezervarea locurilor, dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, a anunţat, marţi, compania Flight Refund, specializată în obţinerea despăgubirilor pentru pasageri, scrie News.ro. 
Economica.net - mar, 27 nov. 2018, 09:33
Flight Refund: Refuzul la îmbarcarea în avion cauzat de suprarezervarea locurilor este eligibil pentru compensaţii

Numărul curselor aeriene creşte puternic în fiecare an, odată cu sosirea Sărbătorilor de iarnă, existând cazuri în care companiile aeriene emit mai multe bilete decât locurile disponibile în aeronavă (practică denumită overbooking – suprarezervare), în speranţa ca nu toţi pasagerii se vor prezenta la poarta de îmbarcare.

„Refuzul la îmbarcare apare atunci când compania refuză transportul pasagerilor pe o anumită cursă, deşi aceştia deţin o rezervare valabilă pentru zborul respectiv. Pasagerii trebuie să fie conştienţi că în această situaţie au drepturi în virtutea legislaţiei europene”, se arată în comunicat.

Pasagerii pot obţine până la 600 de euro în acest caz, potrivit directorului general al Flight Refund, Anikó Bolyó.

„Pasagerii au dreptul la compensaţii de până la 600 de euro dacă incidentul este imputabil liniei aeriene, iar refuzul de îmbarcare din cauza supra rezervărilor intră în această categorie. Serviciul online Flight Refund ajută călătorii aflaţi în această situaţie să primească compensaţii. Din păcate, mai puţin de 5% din călători îşi cunosc însă drepturile”, a declarat Anikó Bolyó.

Ea a subliniat că operatorii aerieni sunt obligaţi să ofere călătorilor cazare dacă este cazul, mâncare, apă şi rute alternative de zbor. Totodată, este important ca pasagerul să dispună de dovezi privind faptul că îmbarcarea i-a fost refuzată împotriva voinţei sale, deşi el s-a prezentat la poartă cu cartea de îmbarcare şi documente de călătorie valabile, bagaje cu greutate corespunzătoare, într-o stare potrivită pentru călătorie şi din timp, potrivit companiei.

Pasagerii trebuie să-şi păstreze calmul

„În cazul în care are loc o dispută între personalul de la sol şi pasagerii cărora li s-a interzis îmbarcarea, este important ca incidentul să fie înregistrat audio sau video, să cerem încheierea unui proces verbal sau să găsim martori. Este foarte important ca pasagerul să-şi păstreze calmul, deoarece în numeroase ţări insultarea personalului companiilor aeriene este considerată o faptă penală”, se arată în comunicat.

Din păcate, companiile aeriene încearcă să evite asigurarea serviciilor şi plata despăgubirilor şi nu informează păgubitul despre opţiunile sale, potrivit lui Anikó Bolyó. Strategia operatorilor aerieni când se prezintă mai mulţi pasageri decât există locuri în aeronavă este de a oferi unor voluntari bilete gratuite la alte curse.

„Atenţie! În cazul în care voluntarii acceptă biletele oferite gratuit de către operatorul aerian, ei nu mai pot beneficia de compensaţii. De asemenea, refuzul la îmbarcare pentru motive temeinice, cum ar fi starea de sănătate, cerinţele de siguranţă sau securitate, documente de călătorie necorespunzătoare, nu constituie motive întemeiate pentru a formula o cerere pentru compensaţii”, se arată în comunicat.

Nu se oferă compensaţii nici dacă nu aţi informat compania aeriană în avans în legătură cu posibile alergii severe sau nu aveţi documentaţia necesară pentru animalul de companie cu care călătoriţi, potrivit companiei.

„Compensaţia pentru călătorii cărora li s-a refuzat îmbarcarea se ridică la 250 euro pentru zborurile de până la 1 500 km şi ajunge la 600 de euro pentru zborurile de peste 3 500 km, chiar dacă se încheie în afara Uniunii Europene sau pleacă din afara UE, dar au ca destinaţie finală o ţară din Uniune”, se arată în comunicat.

Pasagerii au dreptul la compensaţie chiar dacă beneficiază de rambursarea contravalorii biletului de călătorie, dar operatorul poate reduce cu 50% compensaţia atunci când pasagerilor li se oferă redirecţionarea spre destinaţia finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depăşeşte cu 2, 3 sau 4 ore (în funcţie de distanţă) ora zborului pentru care au cumpărat bilet, potrivit companiei.

„În cazul refuzului la îmbarcare, pasagerii au dreptul de a primi gratuit mese şi băuturi răcoritoare, cazare dacă este necesar şi două apeluri telefonice”, se arată în comunicat.

Numărul de zboruri comerciale la nivel global creşte foarte rapid, iar în 2018 se vor înregistra circa 39 de milioane de zboruri, cu peste 2 milioane mai mult decât în 2017. În ultimii 10 ani, numărul zborurilor a crescut cu 10 milioane, potrivit Flight Refund.

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...