Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deficit de 2,21 de miliarde de lei în primul semestru, cel puţin dublu faţă de cât a avut în aceeaşi perioadă din al doilea an de pandemie Covid

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat prima jumătate a acestui an cu deficit de 2,21 de miliarde de lei, de cel puţin două ori mai mare decât cel avut în primul semestru din 2021 - al doilea an de pandemie, arată analiza Economica.net. Informaţia vine în contextul în care plăţile din Fond au crescut într-un ritm mai accelarat decât încasările, iar cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială au urcat cu peste 45% faţă de nivelul primului semestru din 2021, reiese din analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - mie, 03 aug. 2022, 22:15
Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deficit de 2,21 de miliarde de lei în primul semestru, cel puţin dublu faţă de cât a avut în aceeaşi perioadă din al doilea an de pandemie Covid

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

FNUASS a avut deficit de 2,21 de miliarde de lei în perioada ianuarie –iunie 2022, de cel puţin două ori mai mare decât cel cu care a încheiat primul semestru al anului 2021, reiese din analiza Economica.net făcută pe baza execuţiilor Fondului.

Veniturile totale ale Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate depăşesc 25,9 miliarde de lei în primul semestru al anului 2022 şi sunt cu 5,92% mai mari decât cele obţinute în aceeaşi perioadă a anului 2021.

CASS şi subvenţiile continuă să aducă cei mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii

Nuanţat, încasările din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi din contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii se ridică la 19,84 de miliarde de lei în prima jumătate a anului 2022 şi sunt cu 11,73% mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului 2021, pe fondul majorării salariului minim de la 1 ianuarie 2022, potrivit analizei Economica.net.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a primit subvenţii de la stat în valoare de peste 4,36 de miliarde de lei în primul semestru din 2022. Acestea sunt cu 12% mai mici decât cele obţinute în perioada ianuarie – iunie 2021, arată analiza Economica.net.

Încasările din taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, au ajuns la 1,71 de miliarde de lei în prima jumătate a anului 2022 şi sunt cu 2,2% mai mici decât cele realizate în primul semestru din 2021, reiese din analiza Economica.net făcută pe baza execuţiilor FNUASS.

Plăţile făcute din Fondul Sănătăţii au crescut într-un ritm mai accelerat decât veniturile Fondului în perioada analizată de Economica.net.

Plăţile totale făcute din FNUASS în primul semestru al anului 2022 se ridică la 28,12 miliarde de lei şi sunt cu 10,56% mai mari decât cele efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit analizei Economica.net.

Defalcat, pentru produsele farmaceutice, materialele şi dispozitivele medicale, acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 7,99 de miliarde de lei în prima jumătate a anului 2022, cu circa 7% mai mult decât în perioada identică a anului 2021, arată analiza Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 6,76 de miliarde de lei în perioada ianuarie – iunie 2022, cu circa 6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice au ajuns la 6,01 miliarde de lei în primul semestru din 2022 şi sunt cu 2,7% mai mici decât cele efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net.

  • Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice.

Cheltuielile suportate din FNUASS pentru asigurări şi asistenţă socială depăşesc 3,16 miliarde de lei în perioada ianuarie – iunie 2022 şi sunt cu peste 45% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...