Fondul Proprietatea are un profit mai mare cu 7% în primele 9 luni. Pe ce ia banii administratorul

Profitul net al Fondului Proprietatea a ajuns la 574,6 milioane de lei la 30 septembrie, cu aproape un milion de lei mai puţin decât la 30 iunie, dar mai mare cu peste 29 de milioane de lei decât în primele 9 luni ale anului trecut.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 nov. 2012, 07:27
Fondul Proprietatea are un profit mai mare cu 7% în primele 9 luni. Pe ce ia banii administratorul

Majoritatea veniturilor Fondului Proprietatea (FP), de peste 834 de milioane de lei au intrat în Trimestrul 2 în conturile fondului. Trimestrul 3 nu a adăugat decât 13.5 milioanwe de lei.

Cheltuielile din activitatea curentă a Fondului s-au ridicta la peste 286 de milioane de lei în primele 9 luni ale anului, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de administratorul FP, Franklin Templeton Investment Management.

Fondul Propietatea (FP) estimează că va obţine în 2013 un profit net de 570,48 milioane de lei, cu 29% peste câştigul bugetat pentru acest an, însă uşor sub rezultatul obţinut în primele nouă luni.

Franklin Templeton Investment Management a încasat comisioane de peste 25,1 de milioane de lei în primele 9 luni ale anului, din care aproape 20 de milioane a fost comisionul de gestionare a portofoliului.

Comisionul  de administrare s-a ridicat la 5,2 milioane de lei.

Gestionarea portofoliului s-a redus mai ales la încasarea dividendelor şi la redistribuirea lor către acţionari, iar administrarea Fondului – la numeroasele litigii, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Fondul a raportat  o valoare a activului net (“VAN”) de 12.710,7 milioane lei, la 30 septembrie 2012, sau de 0,9476 lei pe acţiune, încreştere cu 1,7% faţă de 30 iunie 2012.

În luna octombrie, activul net a crescut cu 1,32%, la 12,877 miliarde lei.

La finalul lunii septembrie, ponderea segmentului „petrol şi gaze” în activ era de 47,03% (46,21% în septembrie), iar cea a sectorului „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” de 24,91% (de la 25,3% în septembrie). Sectorul „utilităţi electricitate: producţie” reprezenta 12,21% (de la 12,37% în septembrie), iar participaţiile la bănci 3,26% (3,04% în septembrie).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au rămas pe primul loc în topul deţinerilor, iar ponderea a urcat de la 35,23% la 36,21% din activ, fiind urmată de participaţia la Romgaz, care reprezintă 10,07%(10,2% în septembrie).

La finele lunii octombrie, investitorii străini deţineau 51,49% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Compania americană de investiţii de risc (hedging) Elliott Associates este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London are acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...