Fondul Proprietatea dă în judecată conducerea Engie România, acuzată că ar „sifona” bani acasă sub formă de contracte de consultanţă UPDATED

Fondul Proprietatea a depus o cerere de chemare in judecată in fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor ENGIE România SA pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu ENGIE SA în perioada 2011-2015, se arată într-un comunicat al Fondului. UPDATE: Engie respinge acuzaţiile şi spune că respectivele contracte sunt legae. 
Economica.net - lun, 17 iul. 2017, 11:55
Fondul Proprietatea dă în judecată conducerea Engie România, acuzată că ar

„Membrii consiliului de administrație și directorii împotriva cărora au fost inițiate acțiuni în justiție sunt Eric Joseph Stab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Ștefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens și Simona Claudia Dobre. Aceste contracte au reprezentat, în opinia Fondului, un conflict de interese și o încălcare gravă a principiilor guvernanței corporative”, spune FP

„Fondul, ca acţionar al ENGIE România SA, anterior denumită GDF Suez Energy Romania a solicitat convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor ENGIE Romania SA. Ordinea de zi a adunării include solicitarea adresată Consiliului de Administrație al Companiei de a prezenta un raport către acţionari cu privire la procedurile aprobate de Consiliu în legătură cu contractele de management şi consultanţă, considerabile ca valoare, încheiate de Companie cu acţionarul majoritar ENGIE SA (fosta GDF SUEZ SA) în perioada 2011-2015. ENGIE SA deține pachetul majoritar de acțiuni la Companie prin intermediul subsidiarei sale Romania Gas Holding BV”, scrie în comunicat.

„Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanţă strategică şi management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane RON (echivalentul a 2,9 milioane de euro). Pe baza informaţiilor limitate care au fost furnizate de către Companie, Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management şi consultanţă cu acţionarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie şi proprii directori, care au fost numiți de Adunarea Generală a Acţionarilor cu scopul de a lua decizii de management şi a acţiona în interesul Companiei şi al tuturor acţionarilor săi şi nu în beneficiul acţionarului majoritar”, mai spune FP.

„Fondul consideră că încheierea acestor contracte de servicii poate fi considerată, de asemenea, un abuz de putere din partea acționarului majoritar, Romania Gas Holding BV (acționând în interesul companiei subsidiare ENGIE SA şi nu în interesul Companiei şi/sau al investitorilor săi. Fondul consideră şi că aceste contracte de servicii încheiate de Companie cu ENGIE SA erau inutile, iar preţul plătit de Companie către ENGIE SA pentru serviciile de management şi consultanţă a fost nejustificat.

În ultimii 5 ani, au fost numeroase ocazii când Fondul a adus la cunoștința conducerii ENGIE România SA natura abuzivă a acestor contracte. Fondul a solicitat conducerii clarificări suplimentare și, de asemenea, încetarea acestei practici. Suntem încântați să subliniem faptul că, urmare a acțiunilor noastre, contracte precum cele identificate de Fond nu au mai fost încheiate începând cu anul financiar 2016.

Cu toate acestea, Fondul nu poate ignora daunele semnificative cauzate de contractele de servicii de management și consultanță din anii 2011-2015″, se mai arată în comunicatul FP.

UPDATE 18 iul, ora 13.00: Engie Romania respinge acuzaţiile cu privire la contractul de prestări servicii încheiat cu Grupul ENGIE – comunicat

ENGIE Romania ia act de comunicarea Fondului Proprietatea, actionar ce deţine  o participaţie de 11,99% în companie, cu privire la acţiunea în justiţie angajată împotriva administratorilor trecuţi şi prezenţi ai companiei. ENGIE Romania respinge aceste acuzaţii care au drept obiect aprobarea de către Consiliul de Administraţie şi de Adunarea Generală a Acţionarilor a contractelor de prestări servicii cu Grupul ENGIE.

 ENGIE Romania precizează că respectivele contracte au fost încheiate respectând întru totul legea română şi statutul societăţii. Aceste contracte, legal aprobate de organele statutare ale companiei, au luat  în considerare interesul societăţii şi al părţilor interesate – acţionari, clienţi, angajaţi- şi au drept scop legitim crearea de valoare şi dezvoltarea economică a companiei.

ENGIE Romania îşi aduce tot sprijinul administratorilor care fac obiectul acestor acuzaţii şi îşi exprimă încrederea că instanţele competente îi vor da dreptate pe acest subiect.

In acelaşi timp, ENGIE Romania ridică un semn de întrebare asupra momentului când este exprimată această poziţie dat fiind că este de notorietate publică faptul că Fondul Proprietatea încearcă să-şi vândă participaţia deţinută în companie.

ENGIE Romania reaminteşte, între altele, că a plătit la bugetul de stat, în perioada 2011-2015, un impozit pe profit în valoare de 385 MRON şi a investit 1.870 MRON”.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...