Forţele Aeriene din România, SUA, Germania, Turcia, Polonia vor face show pe cerul Capitalei la BIAS 2017

Cel mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition are loc sâmbătă, 22 iulie 2017, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu şi este organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Aeroclubul României, Forțele Aeriene Române, ROMATSA, ROMAERO și Clubul Sportiv AIBO.
Economica.net - mie, 19 iul. 2017, 12:31
Forţele Aeriene din România, SUA, Germania, Turcia, Polonia vor face show pe cerul Capitalei la BIAS 2017

Cea de-a noua ediţie a celui mai impresionat spectacol aviatic din România are loc la sfârşitul acestei săptămâni şi reuneşte 100 de aeronave civile şi militare, în evoluţii aeriene şi expuse publicului, dar şi peste 200 de piloţi şi paraşutişti. 

Intrarea publicului la BIAS 2017 este liberă, iar accesul publicului se face prin Romaero. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) informează că nu se asigură parcare şi recomandă folosirea mijloacelor de transport în comun: liniile RATB 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605, precum şi liniile expres 780, 783.

BIAS 2017 va fi un spectacol de forță aeriană și precizie matematică, în care așii aviației civile și militare din România, dar și din Turcia, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Austria și Lituania vor încânta spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare și demonstrații de elită, dar și cu aeronave expuse la sol.

Invitați speciali în acest an sunt:

  • Forțele Aeriene ale Turciei, care vor participa cu echipa de acrobație „SOLOTURK”. Aceasta va face demonstrații de înaltă performanță cu aeronava F 16 Fighting Falcon, aeronave de luptă utilizate pentru întreg spectrul de operațiuni aeriene.
  • Forțele Aeriene ale Poloniei, care vor evolua, în premieră, cu MiG 29 Fulcrum și F 16 Fighting Falcon, aeronave de luptă concepute pentru impunerea superiorității aeriene în zonele de conflict.
  • Forțele Aeriene ale Ungariei, care evoluează cu Saab Jas 39 Gripen, aeronave moderne de vânătoare multirol, utilizate pentru toate operațiunile aeriene militare: atac la sol, lupte aeriene, recunoaștere etc.
  • Forțele Aeriene ale SUA, care vor participa cu F 15 „Eagle”, aflate în dotarea Gărzii Naționale a Statelor Unite. Aceste sunt aeronave de luptă tactică, destinate penetrării spațiului aerian inamic, pentru obținerea superiorității aeriene. Avioanele F 15 vor fi expuse în display, pe aeroport.
  • Forțele Aeriene ale Greciei, care vor participa cu Mirage 2000, avion de vânătoare francez, destinat misiunilor de luptă aeriană, atac la sol, recunoaștere etc. Aeronava Mirage 2000 va fi expusă la sol, sâmbătă, la BIAS 2017.
  • Forțele Aeriene ale Marii Britanii, care vor participa cu aronava de luptă Eurofighter Typhoon, faimos avion de forță, proiectat să asigure supremația aeriană. Aeronava va fi expusă la sol.
  • Forțele Aeriene ale Germaniei, care vor participa cu Eurofighter Typhoon și Tornado, avioane de luptă utilizate pentru toate operațiunile aeriene de atac, luptă, recunoaștere, etc. Aeronavele vor fi expuse pe aeroport, pentru public.
  • Aeronava Airborne Warning and Control System (AWACS), aflată sub comanda NATO. Avionul Boeing E-3A Sentry AWACS va fi expus pe Aeroportul Băneasa și face parte din sistemul Alianței Nord Atlantice de avertizare timpurie. Aeronavele AWACS implică personal multinațional, între care se află și militari români.

Ce show vor face piloţi români 

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2017 cu cu noile aeronavele F-16 Fighting Falcon. Astfel, spectatorii vor avea șansa de a admira evoluțiile spectaculoase ale profesioniştilor din elita Forţelor Aeriene Române, care vor realiza adevărate demonstrații artistice de forță supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon. Forțele Aeriene Române vor evolua şi cu aeronave MIG 21 Lancer, IAR 99 Șoim, IAR 316 B, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, și C 27 Spartan.

Pentru public vor fi expuse, pe Aeroportul Băneasa, aeronave MiG 21 LanceR, IAR 99 Șoim, C-27J Spartan, un radar de joasă și medie altitudine TPS-79R și un sistem de lansare a rachetelor sol-aer HAWK.

Pe parcursul evenimentului evoluează celebrii Iacări Acrobați, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică și lumini. De asemenea, la BIAS 2017 publicul va putea admira exercițiile executate cu măiestrie și siguranță de piloți ai companiei naționale de transport aerian, Tarom. 

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings, care vor desfășura în aer drapelul tricolor, de 400 mp.

Cine mai participă 

Artiştii zborului acrobatic, austriecii de la Flying Bulls, vor evolua cu 5 aeronave unice: B 25 Mitchell, T 28 Trojan, Vought F4U Corsair și două Dornier Alpha Jets.

La BIAS 2017 participă și pilotul lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană.

De asemenea, spectatorii îl vor vedea și pe celebrul Zoltan Veres, inclus încă din 1995 în lista celor mai buni piloți din lume.

Printre participanți se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviației românești, din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Începând de vineri dimineața, pe Aeroportul Băneasa se deschide pentru public cea de-a patra ediţie a expoziţie de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...