Fostul director de la Moldomin, Iacob Chişărău, trimis în judecată de DNA

Iacob Chişărău, fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Economica.net - vin, 25 iul. 2014, 09:20
Fostul director de la Moldomin, Iacob Chişărău, trimis în judecată de DNA

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Sorin Berchimiş, fost director general la SC Ipromin SA şi Gabriel Neamţu, şef al structurii de securitate din cadrul Ipromin.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 29 aprilie 2011, Iacob Chişărău, în calitate de director general al SC Moldomin SA, a permis accesul reprezentanţilor societăţi comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată.

Aceste informaţii, existente la Moldomin ca bază de date geologice şi care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziţie reprezentanţilor firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

Iacob Chişărău a pus la dispoziţia reprezentanţilor MINECO AG aceste date şi informaţii clasificate, în mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii în cadrul acestei firme, având în vedere că Moldomin se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie.

Pentru serviciile sale, Iacob Chişărău a fost recompensat de MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

La data de 16 octombrie 2012, Sorin Berchimiş, în calitate de director general la SC Ipromin SA, a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.

Acest lucru s-a realizat fără autorizarea şi/sau acordul prealabil al autorităţii competente.

În ziua de 19 octombrie 2012, cetăţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional Henry Coandă din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul Sorin Berchimiş, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

Pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală, Sorin Berchimiş a aprobat două documente: Decizia de desecretizare, din 10 septembrie 2012 şi Procesul – verbal de declasificare, din 17 septembrie 2012, iar Gabriel Neamţu a întocmit şi semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, şi anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

Sorin Berchimiş şi Gabriel Neamţu nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 4 aprilie 2013.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Într-un alt dosar, Iacob Chişărău a fost condamnat definitiv în februarie 2013 la trei ani închisoare cu executare pentru că l-a mituit pe vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, el fiind cercetat penal şi pentru uciderea din culpă a trei tineri reşiţeni, în urma unui accident rutier.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...