Fostul șef al Fiscului: PSD pregătește blocarea restituirii taxei auto

Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, spune că PSD pregătește blocarea restituirii taxei auto prin introducerea in ședința de guvern un proiect de memorandum prin care taxa auto va putea fi înapoiată numai dacă șoferii depun o solicitare până la o anumită dată.
Economica.net - lun, 04 dec. 2017, 16:38
Fostul șef al Fiscului: PSD pregătește blocarea restituirii taxei auto

„Am intrat în posesia proiectului care trebuia să fie adoptat în septembrie și care prevedea că dacă cererile de restituire nu sunt depuse până pe 31 octombrie 2017, oamenii nu-și vor mai primi banii cuveniți! (…) Procesul de restituire a acestor sume către toți contribuabilii ar fi trebuit început din luna septembrie a acestui an, însă a fost amânat din cauza neemiterii intenționate a normelor de aplicare a legii. Dacă sumele ar fi fost restituite, deficitul bugetar ar fi sărit în aer, iar ministrul Mișa nu ar fi putut să se mai laude cu simulacrul de rectificări bugetare pozitive”, a scris Diaconul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului șef al Fiscului, restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, încasate ca venit al bugetului de stat sau ca venit al Fondului pentru mediu, în perioada 01 ianuarie 2007- 01 februarie 2017 însumeaza cca. 6,5 miliarde lei adică, 1,45 miliarde de euro. 

El atrage atenția că până în prezent 200.000 de cetățeni au depus cereri pentru restituirea taxei auto, însă numărul lor ar fi mult mai mare.

Diaconu afirmă că Guvernul nu are buget pentru returnarea taxei și nici „nu există un temei legal explicit care să prevadă sursa din care se poate restitui taxa pe cale administrativă”. În același timp, este de părere că activitatea sucursalelor ANAF și AFM se vor bloca întrucât „numărul executărilor crește zilnic prin instituirea de popriri pe conturile organelor fiscale, aplicarea de sechestre pe bunurile ANAF, amenzi civile și plângeri penale în sarcina angajaților ANAF, acțiuni în contencios administrativ, etc”. De asemenea, vor crește și sumele suplimentare sub forma cheltuielilor de judecată, dobânzi, cheltuieli de executare, etc., „și vor ajunge să reprezinte un plus de cca. 30% față de suma de 6,5 mld. lei de restituit”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...