Fostul procuror general Tiberiu Niţu, urmărit penal

Fostul procuror general al României Tiberiu Niţu s-a prezentat, marţi dimineaţa, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat de procurori în dosarul în care este cercetat fostul vicepremier şi ministru de interne Gabriel Oprea privind folosirea coloanelor oficiale. Tiberiu Nițu a părăsit sediul DNA, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este urmărit penal în dosarul în care ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială, informează DIGI24.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 06:56
Fostul procuror general Tiberiu Niţu, urmărit penal

Update: Tiberiu Niţu este urmărit penal în dosarul în care ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială, informează DIGI24.

 

Potrivit unor surse judiciare, procurorii îi vor prezenta acuzaţiile şi calitatea procesuală în acest dosar.

Fostul procuror general a declarat la ieşirea din sediul DNA că a beneficiat de un dispozitiv de însoţire şi protecţie proporţional cu riscul pe care îl presupune funcţia pe care a exercitat-o.

‘Am avut un dispozitiv de însoţire şi protecţie proporţional cu riscul pe care îl presupune exercitarea funcţiei de procuror general’, a afirmat el.

Săptămâna trecută, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general al României.

‘Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie’, a precizat atunci Niţu într-un comunicat transmis presei.

Atunci a arătat că activitatea Ministerului Public a fost marcată de două evenimente importante: publicarea Raportului MCV şi lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii în calitatea sa de procuror general.

‘Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv ‘folosirea coloanei oficiale fără drept’, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015: nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie; stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului, şi nu al beneficiarului protecţiei; măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare; în întreaga mea carieră de magistrat, precum şi în funcţia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii şi a normelor deontologice’, declara Tiberiu Niţu.

Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, se arată că procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie – noiembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...