Fostul vicepreşedinte ANRP Cătălin Dumitru, trimis în judecată pentru o mită de un milion de euro

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Cătălin Dumitru a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani, după ce a primit o mită de un milion de euro în legătură cu un dosar de despăgubire.
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 11:11
Fostul vicepreşedinte ANRP Cătălin Dumitru, trimis în judecată pentru o mită de un milion de euro

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cătălin Alexandru Rădulescu Dumitru (fiul lui Cătălin Dumitru), Michael Mureşan, Daniel Marin Bran şi Vasile Nicolae Dragoş.

Potrivit unui comunicat al DNA, în toamna anului 2012, Daniel Bran, amic al afaceristului Michael Mureşan, cunoscând că acesta din urmă are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor un dosar de despăgubire care stagnează, s-ar fi prevalat de influenţa pe care o avea asupra lui Cătălin Dumitru, promiţând că ar putea să intervină pe lângă acesta să-l determine să-şi încalce atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Michael Mureşan le avea în derulare cu ANRP.

Procurorii susţin că influenţa de care s-ar fi prevalat Daniel Bran în faţa lui Michael Mureşan a fost una reală, deoarece Daniel Bran şi Cătălin Dumitru erau colegi de partid.

Mai mult, Daniel Bran a făcut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai preşedintelui acelui partid politic, poziţie cu care se lăuda în cercurile de apropiaţi.

Pe de altă parte, fiind în relaţii de prietenie cu Daniel Bran, inculpatul Vasile Nicolae Dragoş l-ar fi însoţit pe acesta şi pe Michael Mureşan la aproape toate întâlnirile şi discuţiile avute de cei doi cu vicepreşedintele ANRP, la unele dintre acestea pe post de şofer, iar la altele ca participant activ.

Astfel, cunoscând că Michael Mureşan ar fi interesat să nu i se mai pună ‘piedici’ de către ANRP şi CCSD în legătură cu o procedură de executare silită într-un dosar de despăgubire în valoare de 5,2 milioane euro, Cătălin Dumitru i-a pretins suma de 1.000.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu legate de dosarele de despăgubire aflate pe rolul ANRP.

De asemenea, de pe urma traficării influenţei ar fi profitat şi Vasile Dragoş, care, complice fiind cu Daniel Bran, dar şi pentru păstrarea tăcerii, ar fi primit şi el de la Michael Mureşan o sumă importantă de bani.

În baza unei înţelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013 Michael Mureşan a retras dintr-un cont bancar suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro) şi s-a deplasat, însoţit de Daniel Bran, în parcarea unui mall din Bucureşti, unde era aşteptat de Rădulescu Dumitru, fiul vicepreşedintelui ANRP.

Michael Mureşan avea într-o geantă echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, geantă pe care a plasat-o pe bancheta din spate a maşinii lui Rădulescu Dumitru.

A doua zi, pe 14 mai 2013, Michael Dumitru a transferat 775.000 lei în favoarea tatălui lui Daniel Bran şi 730.000 lei în favoarea soţiei inculpatului Vasile Dragoş.

DNA susţine că aceste transferuri bancare au fost mascate de Michael Mureşan, prin încheierea în data de 14 mai 2013 a unui act intitulat ‘Împrumut pe un an de zile’, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe tatăl lui Daniel Bran cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care 775.000 lei virată în contul deschis la o bancă, iar diferenţa cash împrumutatului.

La fel a procedat şi în cazul inculpatului Vasile Dragoş. Michael Mureşan a întocmit în fals două înscrisuri olografe, intitulate ‘Contract de Împrumut’, în care ar fi consemnat în fals că l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virată în contul soţiei acestuia, iar diferenţa de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.

La data de 26 iulie 2013, Michael Mureşan, având convingerea că a obţinut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumpărat prin intermediul unei societăţi comerciale o proprietate imobiliară situată în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum şi un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

În mod similar ar fi procedat şi Cătălin Dumitru, care a cumpărat trei apartamente în Bucureşti şi 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai săi.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Oradea, cu propunerea de a se menţine arestarea preventivă a inculpaţilor Michael Mureşan, Cătălin Dumitru şi Rădulescu Dumitru

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...