„Fotovoltaicii”, sub asediu. Statul se pregăteşte să le taie din nou din subvenţie

De anul viitor, numărul de certificate pe care operatorii de parcuri fotovoltaice le primesc pentru fiecare MWh livrat în reţea scade cu unul. Coroborată cu măsura amânării la plată a două certificate până în 2017, firmele din domeniu au trei ani în faţă în care vor funcţiona doar cu jumătate din subvenţie.
Florin Cojocaru - Dum, 06 oct. 2013, 21:01

Analiza făcută de Agenţia de Reglementare în Energie pentru anul 2012, şi publicată în martie acest an a arătat că există supracompensare pe piaţa producţiei de energie din surse fotovoltaice şi că se impune reducerea cu circa 16% a subvenţiei pe care industria o primeşte. Potrivit preşedintelor ANRE Nicolae Havrileţ, analiza se va transforma în lege până la sfârşitul anului iar cele şase certificate verzi pe care producătorii din domeniu le primesc pentru fiecare MWh livrat în reţea vor scădea la 5, de la 1 ianuarie.

Pentru producătorii de energie din surse eoliene subvenţia va rămâne la acelaşi nivel, 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. „Analiza pieţei se face pentru anul n-1 iar efectele ei se aplică începând cu anul n+1. Legea se poate aplica chiar mai devreme de 1 ianuarie 2014, dacă nu, sigur de la această dată se modifică schema suport”, a precizat Havrileţ.

În realitate însă, producătorii din industria energiei fotovolataice vor primi doar 3 certificate, (acum primesc patru) , după ce Departamentul pentru Energie a promovat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat până în primul trimestru al lui 2017 acordarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Astfel “eolienilor” li s-a amânat plata unui certificat verde iar  ”fotovoltaicilor” două.

Chiar şi în condiţiile în care , de la anul, companiile din industria fotovoltaică vor primi doar trei certificate verzi, în loc de şase, ca până în iulie 2013, industria continuă investiţiile. Numărul de noi proiecte avizate de ANRE rămâne relativ constant, cu zecile în fiecare lună, pentru că şi în condiţiile în care subvenţia ar fi redusă la jumătate tot este suficient de generoasă pentru a amortiza rapid investiţia într-un parc fotovoltaic şi a obţine profit.

ECONOMICA.NET a făcut un calcul care arată că, cu patru certificate acordate, investiţia se recuperează în circa şase ani.

Un certificat în minus presupune ca perioada de amortizare să se prelungească cu un an.

„Investitori sunt în piaţă, continuă proiectele. Rata de rentabilitate e mai mică acum, dar există. Prin prevederile Comisiei Europene, fotovoltaicul are o rată de rentabilitate de 11,6%. Raportul ANRE din martie a arătat că s-a depăşit rata de compensare cu 10%, datele noastre spun că doar cu 2-3%, acesta a fost unul din motivele pentru care s-a diminuat numărul de certificate acordate. Noi am cerut intervenţia Comisiei Europene pentru că suntem de părere că a fost un abuz tăierea a două certificate. Oricum, proiectele merg înainte şi oamenii aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă. Au securizat deja terenurile pentru parcuri cu sute de mii de euro, ce ar putea să facă? Să piardă banii aia?”, arată Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică.

 România are 500 de MW instalaţi în fotovoltaic, alţi 900 de MW primind avizul de înfiinţare. Spre comparaţie, există circa 3.000 de MW instalaţi în eolian şi avize pentru 20.000 de MW.
Toţi consumatorii de energie din România susţin producţia de energie regenerabilă prin sistemul certificatelor verzi. Contribuţia fiecăruia este înscrisă în factura la curent.

Energia regenerabilă a ajuns, în unele zile cu soare şi vânt, să contribuie cu 30% în total producţie locală iar, odată cu amplasarea a noi şi noi parcuri acest procent va fi din ce în ce mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...