FP: Momentul ideal pentru listarea la Londra este sfârşitul lunii septembrie-începutul lui octombrie

Momentul ideal pentru listarea Fondului Proprietatea /FP/ la Londra este sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, a declarat joi, la o întâlnire cu presa, Marius Dan, manager pentru relaţii cu investitorii la Franklin Templeton Investments, administratorul FP.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 10:07
FP: Momentul ideal pentru listarea la Londra este sfârşitul lunii septembrie-începutul lui octombrie

‘Este momentul ideal pentru listarea secundară deoarece pieţele financiare au o anumită sezonalitate, iar pe plan local avem un calendar politic. În acelaşi timp vrem să finalizăm listarea secundară în această fereastră de timp, pentru a menţine momentum-ul bun de care se bucură România în rândul investitorilor internaţionali. Ştim că, după listarea Electrica în iunie, după finalizarea IPO-ului (oferta publică iniţială – n.r.), nu o să mai avem evenimente majore pe piaţa de capital locală pentru următoarele 12 luni, iar prin listarea Fondului la Londra ne asigurăm că România, piaţa de capital locală, o să fie foarte vizibilă în rândul investitorilor instituţionali străini’, a afirmat reprezentantul Franklin Templeton.

El a precizat că documentaţia pentru listare va fi gata la începutul lunii septembrie, iar listarea secundară a Fondului la Londra, una tehnică, prin Depository Interests (practic un fel de ‘etichete’ ale acţiunilor existente, care pot fi decontate la Bursa de la Londra, nu se emit acţiuni noi pentru listare – n.r.), mai depinde doar de câteva modificări minore pe care trebuie să le facă în regulament Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/, modificări asemănătoare cu cele care au fost făcute pentru GDR-uri la listarea Romgaz la Londra.

‘Colaborăm îndeaproape cu ASF pentru a obţine implementarea modificărilor cât mai curând şi înţelegem de la ASF că acest lucru este tratat cu prioritate’, a spus Marius Dan.

El a precizat că scopul listării FP la Londra este atragerea de investitori noi şi reducerea discount-ului la care se tranzacţionează acţiunile FP la BVB faţă de valoarea activului net pe acţiune.

În prezent, acţiunile FP se tranzacţionează la BVB cu un discount de 30% faţă de valoarea activului net pe acţiune, în timp ce fondurile de dimensiuni comparabile cu FP, listate la Londra, se tranzacţionează în medie cu o primă de 1,5%. Cel mai mare discount pentru un fond listat la Londra, din primele 15 ca dimensiune, este de 13,8%, în timp ce prima poate ajunge până la 46%.

FP va fi listat pe piaţa Specialist Fund Market, nu pe piaţa principală, însă administratorul FP estimează că impactul asupra reducerii discount-ului va fi unul asemănător, iar un impact pozitiv va fi dat şi de vizibilitatea FP pe acest segment de piaţă, unde va fi cel mai mare fond. Celelalte fonduri listate pe Specialist Fund Market au active de până la 600-700 milioane euro, în timp ce FP avea un activ net de 3,34 miliarde euro la data 31 iulie 2014.

Capitalizarea bursieră a FP este acum de 2,61 miliarde euro. Acţiunile FP se tranzacţionează la BVB la 0,8640 lei/acţiune, în timp ce valoarea activului net pe acţiune, conform raportului semestrial, era de 1,2518 lei.

Discount-ul la tranzacţionarea acţiunilor FP – de 30% – este considerat unul excesiv, iar acţiunile FP, dacă se apropie de performanţele fondurilor comparabile tranzacţionate la Londra, ar putea creşte cu peste 20%.

De altfel, în toamna lui 2013, acţionarii FP au condiţionat menţinerea companiei americane Franklin Templeton la conducerea Fondului de reducerea discount-ului cu care acţiunile FP se tranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net la 15% faţă de 30% în prezent. Criteriul de performanţă a fost stabilit la propunerea celui mai mare acţionar, grupul Elliott, care deţine 15,2% din acţiunile FP. Acţionarii au confirmat la acel moment Franklin Templeton ca administrator al FP şi după 30 septembrie 2014.

Romgaz este un exemplu elocvent în privinţa efectelor unei listări secundare pe piaţa de la Londra (în cazul Romgaz a fost o listare duală, listarea la Londra fiind simultană celei de la Bucureşti). Romgaz se tranzacţionează la multipli de preţ mai mari cu 40% – 50% faţă de acţiunile Petrom, iar în opinia analiştilor Franklin Templeton, motivul este chiar listarea la Londra, Petrom fiind listată doar la Bucureşti.

În plus, piaţa de capital românească este cea mai subevaluată din regiune, cu cei mai scăzuţi indicatori P/E (price per earnings P/E, care arată practic în câţi ani s-ar recupera investiţia în acţiuni din profiturile obţinute – n.r.), dar cu cele mai înalte niveluri pentru randamentul dividendelor.

Potrivit managerului pentru relaţia cu investitorii al Franklin Templeton, lichiditatea FP la Bursa de la Londra va fi facilitată de acţionarii existenţi ai FP, prin plasamente accelerate.

Reprezentantul FP nu a oferit alte detalii, însă este posibil ca mari acţionari ai Fondului, investitori instituţionali străini, să încerce să vândă rapid pachete importante de acţiuni, odată ce discount-ul se reduce şi preţul obţinut pe acţiuni va fi mai ridicat decât în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...