Frank Timiş, unul dintre cei mai bogaţi români, trece pe pierdere în Africa. Încă aşteaptă 1 mld USD din China

Afacerile cu minereu de fier ale lui Frank Timiş din Sierra Leone încep să scârţâie. Deşi a livrat două transporturi de minereu de fier către o companie chineză, African Minerals nu a fost plătită, iar anul trecut a trecut pe pierderi, de la profitul înregistrat în 2012.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 13:57
Frank Timiş, unul dintre cei mai bogaţi români, trece pe pierdere în Africa. Încă aşteaptă 1 mld USD din China

African Minerals, cel mai mare producător de minereu de fier din Sierra Leone, controlat de omul de afaceri Frank Timiş, a anunţat că nu a finalizat încă discuţiile cu un comerciant chinez cu privire la un acord de 990 de milioane de dolari. Compania speră ca anul acesta tranzacţia să fie finalizată, informează Bloomberg.

Tianjin Material & Equipment Grouo Corp din China, cunoscută ca şi Tewoo, a convenit în luna septembrie a anului trecut să cumpere 16,5% din proiectul Tonkolili, într-o tranzacţie evaluată la 6 miliarde de dolari. Compania African Minerals, care are o valoare de piaţă de 869 milioane de dolari, a încercat finalizarea tranzacţiei până la sfârşitul anului trecut.

Tranzacţia dintre firma lui Timiş şi chinezi include un acord de vânzare a 10 milioane de tone de minereu de fier anual, timp de 20 de ani. Tewoo, companie deţinută de statul chinez, importă minereu de fier din Australia, Brazilia şi Indonezia şi a primit două transporturi de minereu în ultimul trimestru al anului trecut de la African Minerals.

„Aştept cu nerăbdare să le urez bun venit ca şi acţionari la finalizarea procesului de due-dilligence, documentare şi negociere a tranzacţiei”, a declarat Frank Timiş într-un anunţ al companiei. Cele două părţi discută termenii comerciali neîndepliniţi, se mai arată în anunţ.

African Minerals a raportat o pierdere de 53,7 milioane de dolari pentru 2013, faţă de profitul înregistrat pentru 2012 de 36 de milioane de doari. Vânzările de anul trecut s-au cifrat la 869,1 milioane de dolari.

Frank Timiş, 49 ani, este al treilea cel mai bogat român, cu o avere estimată la 850 de milioane de euro, potrivit Forbes, după Ioan Niculae (1,1 miliarde euro) şi Dan Adamescu (950 milioane euro). Timiş s-a născut la Băile Borşa, judeţul Maramureş şi a început să lucreze în industria minieră de la vârsta de 16 ani, în vestul Australiei. Omul de afaceri deţine mai multe societăţi: compania International Petroleum şi are o participaţie semnificativă la African Minerals, ambele listate la Bursa australiană. În plus, acesta mai deţine şi companiile Green Power Corporation Limited şi London Pharmaceutical, potrivit Forbes.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...