Franţa intenţionează să instituie serviciul militar obligatoriu de o lună

Deşi Franţa a suspendat serviciul militar obligatoriu în urmă cu aproape 20 de ani, un grup de lucru creat de preşedintele Emmanuel Macron propune un serviciu naţional de o lună pentru toţi tinerii francezi începând de la 16 ani, informează Radio Canada, citând săptămânalul Journal du Dimanche (JDD).
Economica.net - lun, 30 apr. 2018, 05:52
Franţa intenţionează să instituie serviciul militar obligatoriu de o lună

O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiţii de internat, potrivit săptămânalului citat, şi ar urma să fie consacrată activităţilor sportive, învăţării noţiunilor elementare de acordare a primului ajutor şi formării reflexelor în caz de situaţii de criză, precum şi transmiterii valorilor civice şi republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport.

În cursul lunii mai, dezbateri cu privire la acest subiect vor fi lansate de Palatul Elysee, menţionează JDD. Tot atunci şi preşedintele Emmanuel Macron urmează să se exprime cu privire la această temă. O consultare în rândul tinerilor francezi ar putea avea loc de asemenea.

O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 şi 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii.

Această idee este una din promisiunile de campanie ale lui Emmanuel Macron, fost ministru în guvernul preşedintelui François Hollande.

În februarie, preşedintele francez evocase instituirea unui serviciu militar obligatoriu cu durata între ‘trei şi şase luni’, ceea ce ar putea fi un ‘adevărat element de transformare’ pentru coeziunea naţională. Potrivit lui, costul nu ar fi ‘prohibitiv’.

Creat în 1798, la mai puţin de zece ani de la Revoluţia franceză, serviciul militar în Franţa a fost multă vreme obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Aceasta avea drept scop recrutarea de către stat a unei părţi din cetăţeni în scopuri militare. În funcţie de epocă, această convocare putea dura între mai mulţi ani şi câteva luni.

În 1997, fostul preşedinte Jacques Chirac a luat decizia de a profesionaliza armata şi de a suspenda această mobilizare obligatorie.

Emmanuel Macron, născut în decembrie 1977, este primul preşedinte francez, şi deci comandant suprem al armatei, care nu a efectuat serviciul militar.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...