Franţa: Renault a concediat 2.500 de angajaţi în primul an după încheierea acordului cu sindicatele

Renault a concediat aproximativ 2.500 de angajaţi în Franţa în primul an după încheierea acordului destinat creşterii competitivităţii uzinelor sale din Franţa şi este în grafic pentru a a-şi îndeplini obiectivul de a realiza economii de 500 milioane euro pe an (690 milioane de dolari), a anunţat producătorul auto francez, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 09:39
Franţa: Renault a concediat 2.500 de angajaţi în primul an după încheierea acordului cu sindicatele

În martie 2013, Renault a semnat cu trei din cele patru sindicate (CFDT, CFE-CGC şi FO) care reprezintă 64% din salariaţii Renault un acord destinat creşterii competitivităţii uzinelor sale din Franţa, acord care prevede reducerea efectivelor şi creşterea programului de muncă în schimbul păstrării producţiei la uzinele franceze. În schimb, sindicatul CGT, care reprezintă aproximativ 25% din salariaţii Renault, s-a opus acestui acord.

Acordul prevede majorarea timpului de lucru de la 32 la 35 de ore pe săptămână, îngheţarea salariilor şi eliminarea a 7.500 posturi până în 2016. În schimb, conducerea Renault s-a angajat să menţină activitatea la toate uzinele franceze pe toată durata acestui acord şi să le acorde volume suplimentare de producţie în contul partenerilor, în special al Nissan. În acest fel, producţia anuală a grupului Renault în Franţa ar urma să crească cu 180.000 de vehicule pentru a ajunge la 710.000 de vehicule în 2016.

‘Am îndeplinit o treime din obiectivul de a renunţa la 7.500 de angajaţi’ conform planului pe trei ani, a anunţat şeful personalului producătorului auto francez, Jean Agulhon, care a adăugat că Renault este în grafic pentru a a-şi îndeplini obiectivul de a realiza economii de 500 milioane euro pe an.

Ofertele de pensionare anticipată atrag 80-90% din angajaţii eligibili şi ar putea ajuta la depăşirea ţintei generale de reduceri de locuri de muncă, a anunţat grupul francez.

De asemenea, Renault a raportat că acordul cu sindicatele a ajutat la reducerea diferenţele cu costul orar al forţei de muncă dintre angajaţii săi din Franţa şi Spania, care au semnat primii un astfel de pact în 2010.

‘Este pentru prima dată când costul orar al forţei de muncă în Franţa a scăzut în urma acestui acord. Cu toate acestea costurile cu forţa de muncă în Franţa rămân printre cele mai ridicate în rândul fabricilor Renault din întreaga lume’, a declarat şeful resurselor umane al alianţei Renault-Nissan.

Pe plan mondial Renault are 120.000 de angajaţi.

În luna februarie, vânzările grupului Renault pe piaţa din Franţa au crescut cu 1,7%, graţie exclusiv segmentului low-cost reprezentat de Dacia. În timp ce înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut cu 10,1%, marca Renault a înregistrat o scădere de 0,9%.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...