Frederik Frowein, director independent al KMG International: „Acum suntem în cea mai bună formă în care am fost vreodată”

În 2007, Kazahstanul „și-a deschis o fereastră în Europa" prin achiziționarea concernului petrolier românesc Rompetrol care deținea o rețea de benzinării și două rafinării pe litoralul Mării Negre. KMGI este o companie internațională de petrol, prezentă pe 12 piețe internaționale. Frederik Frowein gestionează partea de retail și consultanță referitoare la respectarea legislației internaționale. Într-un interviu pentru Forbes, el a afirmat că această experiență internațională îl ajută să construiască o companie cu management inovator și a vorbit despre schimbările calitative survenite la nivelul managementului corporativ al KMGI, care au servit drept motor al dezvoltării. El a oferit, de asemenea, răspunsuri detaliate la întrebările privind principalele surse de venit și tendințe în dezvoltarea acestui sector.
Economica.net - lun, 15 oct. 2018, 11:12
Frederik Frowein, director independent al KMG International: „Acum suntem în cea mai bună formă în care am fost vreodată

Domnule Frowein, cum a fost când ați făcut cunoștința cu Kazahstanul?

– Am venit în Almaty pentru prima dată la sfârșitul anilor ’90. Au fost vremuri interesante! Atunci țara abia începuse să atragă investiții străine pentru a recupera industria petrolieră aflată în declin. Lucram la Shell și eram responsabil cu livrarea lubrefiantelor pentru consumători în regiunea Orientului Apropiat și Asiei de Sud a cărei geografie s-a extins dinspre Liban în vest spre Bangladesh în est, precum și din Yemen în sud până în Kazahstan, în nord. Noi furnizam uleiuri, lichide tehnice, aditivi și lubrifianți în Kazahstan.

De atunci multe s-au schimbat. Almaty, desigur, s-a transformat în mod radical spre bine în acești ani. Au apărut clădiri noi, străzi frumoase. Astana a devenit un centru important pentru viața economică și afacerile din regiune. Chiar și din aceste schimbări, reiese clar că dorința președintelui Kazahstanului de a aduce țara printre primele puteri economice mondiale este un plan ambițios, dar destul de realizabil.

Când eram copil, tatăl meu mereu îmi spunea: „Țintește către stele, chiar și dacă ratezi, tot vei ajunge în apropierea Lunii”, și asta este tot ce cu toții avem nevoie. Adică, după convingerea  mea, orice poveste mare de succes la nivel de țară sau la nivelul unei singure companii începe întotdeauna cu un țel înalt.

Aveți în vedere creșterea investițiilor directe în sectorul energetic?

– Da, și acesta este cu adevărat un indicator important. Cu toate acestea, este bine să ne dăm seama că investițiile nu sunt doar niște resurse care intră în țară. Chiar dacă ne uităm al industria petrolieră, noi lucrăm cu furnizori străini, folosim tehnologii noi, deschidem piețe noi. Adică este vorba, de asemenea, și de un transfer de cunoștințe și experiență fără care nu este posibilă o creștere calitativă.

Vorbind pe acest subiect, de asemenea important este să menționăm că, din câte știu, președintele Kazahstanului a stabilit un obiectiv concret de intrare în topul celor mai dezvoltate treizeci de țări. Anume din această perspectivă țara are nevoie de tehnologii noi, de inovații. De exemplu, în domeniul digitizării industriei și dezvoltării energeticii verzi. Și, după părerea mea, se desfășoară o muncă mare pentru îmbunătățirea climatului investițional și integrării internaționale a economiei Kazahstanului. Astfel de abordări sistemice ne permit să vorbim despre faptul că în general obiectivele stabilite de conducerea țării astăzi se realizează cu succes.

Contribuția semnificativă în aceste procese vine și de la modernizarea desfășurată a sectorului energetic, de asemenea de la extinderea ieșirii resurselor energetice kazahe spre piețe noi și la nivelurile noi care, în special, se realizează datorită muncii reușite a unor active străine din sectorul de petrol și gaze, precum este KMGI.

 Cu ce vă ocupați la KMG International?

– Legal, KMGI – este o companie olandeză cu sediul în Amsterdam. Înainte de a începe o afacere în Olanda, trebuie să investești mult timp pentru a te asigura că respecți legislația țării. Prin urmare, compania are trei directori neexecutivi care monitorizează aceste aspecte, fiecare în domeniul propriu. Unul gestionează procesele financiare și monetare și conduce comitetul de audit (care este obligatoriu conform legislației neerlandeze); al doilea este expert tehnic în domeniul chimiei și rafinării petrolului. Iar eu sunt responsabil de zona de retail și conduc comitetul pentru nominalizări și remunerări. În general, funcțiile fiecăruia dintre noi cuprind controlul și asigurarea conformității dintre activitatea companiei și toate prevederile legislative din Olanda. 

Ce sarcini aveați în 2011, când ați intrat în companie?

Pentru a înțelege amploarea schimbărilor petrecute în companie, trebuie să ne întoarcem în 2007, când KazMunayGas tocmai cumpărase Rompetrol. A fost una dintre primele tranzacții străine de o asemenea anvergură pentru KMG. Accesul la mare, piețe noi de distribuție, sună tentant, nu-i așa, numai că în primii cinci ani compania a operat în pierdere. De exemplu, conform rezultatelor anului 2012, compania a înregistrat o pierdere de 200 milioane de dolari. Fapt cauzat în mare parte de criza în care se afla industria petrolului. Prin urmare, a fost nevoie de un efort considerabil pentru a putea schimba în mod considerabil situația.

Când am intrat în funcție, compania  se afla în perioada de cunoaștere a pieței interne și a celor  regionale ale Uniunii Europene. Am explorat mediul în care urma să ne lansăm: legislația, reglementările ecologice și culturale. Aveam sarcina de a găsi piețe noi de desfacere pentru produsele petroliere ale rafinăriilor. Vânzarea țițeiului nu este atât de profitabilă. Însă, noi am avut nevoie de timp pentru a înțelege tendințele și direcția de dezvoltare.

Transformarea la scară largă a început în 2012, când la conducere a venit managementul actual  al companiei sub șefia lui Zhanat Tusupbekov. A fost adoptat un program de „Schimbare în bine” pentru a scoate compania din criză și pentru a stabiliza situația și a fost elaborată o strategie actualizată pentru dezvoltarea activelor de producție ale Rompetrol. În cinci ani, am obținut rezultate colosale, făcând o tranziție calitativă de la pierdere la profit.

Care a fost profitul companiei anul trecut?

– Potrivit rezultatelor din 2017, profitul net a fost de 80 de milioane de dolari. Un record absolut în istoria companiei. În plus, am obținut indicatori maximi în toate direcțiile de business. Și anul acesta compania continuă dinamica creșterii. În primele șase luni, rafinăria Petromidia a atins cel mai mare nivel de procesare semestrial din istoria sa.

Dacă menținem tendințele actuale pozitive și continuăm să urmăm programul intern de dezvoltare a companiei, putem spera să asistăm la noi recorduri în viitor. Fără îndoială, acest lucru se datorează conducerii eficiente a societății pe acțiuni din Kazahstan.

În opinia dumneavoastră, care sunt factorii-cheie care au ajutat compania să obțină profit și să-și îmbunătățească în mod constant rezultatele?

– Transformarea și modernizarea completă au influențat toate zonele de la rafinărie la retail. Scara și geografia afacerilor s-au schimbat în întregime. Totul a necesitat investiții semnificative în prima etapă; am modernizat uzinele Petromidia și Vega, am implementat programe de instruire pentru angajați, am invitat și atras manageri profesioniști și cei mai buni experți din industrie.

Și mai există un element important. În paralel cu modernizarea tehnică, treptat, s-a creat o echipă extrem de eficientă. Am apărut spiritul de echipă, vizualizarea clară a scopului. Am văzut eu însumi creșterea. Sunt într-adevăr mândru de faptul că procesele de afaceri și guvernanța corporativă a companiei sunt formate conform celor mai bune practici internaționale de management corporativ.Acum suntem în cea mai bună formă în care am fost vreodată. În contextul traiectoriei descendente a pieței mondiale a energiei, KMGI a putut să acceseze piețele internaționale de produse petroliere și, așa cum am menționat anterior, a reușit să obțină profit, să-și diversifice afacerile și să extindă geografia livrărilor de produse petroliere. Astăzi, KMGI servește drept „poartă” pentru accesul materiilor prime și al produselor petroliere din Kazahstan pe piețele europene.

În prezent tehnologiile moderne transformă puternic industria. Ce înseamnă pentru dumneavoastră o „companie industrială digitală”?

– Afacerile nu pot sta pe loc. Ne urmăm consumatorii. După cum știți, recent, doi savanți au primit premiul Nobel pentru cercetările lor privind dezvoltarea economică sustenabilă. Încălzirea globală are un mare impact. Printre altele, KMGI acordă o atenție deosebită implementării programelor de mediu și alinierii producției la standardele europene privind combustibilii. Cred că munca noastră reprezintă o șansă excelentă de a arăta lumii că acest lucru este important nu numai pentru compania noastră, ci și pentru oameni, în general, la nivel mondial.

Ce tendințe de dezvoltare credeți că vor dobândi un rol-cheie în sectorul energetic în următorii ani?

– În lumea întreagă există o cerere de inovare. Industriile tradiționale, inclusiv energia, încep să exploreze un nou drum. Priviți schimbările enorme care se întâmplă chiar acum în industria de rafinare a petrolului. Înființarea unor industrii inovatoare bazate pe industriile tradiționale este una dintre căile de tranziție spre noua energie de astăzi. KazMunayGas și toate filialele sale, inclusiv KMGI, continuă să se orienteze în această direcție.

Recent s-a aflat că Ministerul Energiei din România și KMGI intenționează să înființeze un fond mixt de investiții în sectorul energetic. Care este scopul unei astfel de inițiative?

 – Fondul va permite atragerea de mijloace suplimentare pentru implementarea de noi proiecte în sectorul energetic. Astăzi discutam despre un proiect privind centrale termice care va funcționa în regim de cogenerare, producând în mod combinat energie electrică și termică. Un alt proiect necesită extinderea rețelei de benzinării Rompetrol pe piața locală. Din câte știu, părțile vor ajunge la un acord și formalitățile se vor încheia în curând.

Prin acest fond, KMGI își va dezvolta proiectele de investiții, sprijinind dezvoltarea industriei. Și, așa cum au observat reprezentanții guvernului României în cadrul vizitei la Astana, apreciind în mod deosebit eficiența actualei echipe de management a KMGI, fondul mixt va sprijini planurile companiei de consolidare și extindere a pozițiilor pe piața actuală din România.

Johan Frederik Frowein are o bogată experiență profesională în sectorul petrolier. A deținut funcții de conducere în numeroase companii petroliere internaționale, Shell Group și altele. În prezent, este membru al Consiliului de Administrație al KMG International NV (KMGI), 100% activ extern al SC KazMunayGas NC, unde a fost ales în 2011.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...