Fukushima: Sistemul de răcirea bazinului Reactorului 3 al centralei nucleare a fost repornit

Sistemul de răcirea combustibilului nuclear uzat stocat în bazinul Reactorului numărul 3 al centralei avariate Fukushima a fost repus în funcţiune, după o pană de curent ce a durat mai multe ore, a anunţat vineri compania care o explotează, Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 11:38
Fukushima: Sistemul de răcirea bazinului Reactorului 3 al centralei nucleare a fost repornit

O alarmă s-a declanşat la ora locală 14.27 (8.27, ora României), iar tehnicieni au constatat că dispozitivul era oprit.

Verificările efectuate la faţa locului au sugerat că nişte lucrări preventive în incinta instalaţiei s-ar afla la originea penei.

Repornirea sistemului a fost confirmată la ora locală 17.20 (11.20, ora României).

Situaţia nu era considerată alarmantă, deoarece temperatura apei din bazin era de 15,1 grade Celsius cu puţin timp înaintea penei, anunţa grupul într-un comunicat,precizând că, în lipsa unei răciri continue, temperatura creşte cu 0,145 grade Celsius pe oră. Astfel abia în aproximativ două săptămâni temperatura ar fi atins 65 de grade Celsius, stabilit ca nivel ce nu poate fi depăşit.

Bazinul Reactorului 3, distrus complet de o explozie de hidrogen, conţine peste 500 de ansambluri de combustibil uzat.

Cu toate acestea, noul incident subliniază vulnerabilitatea instalaţiilor. Aceasta a fost a doua problemă gravă de răcire, în mai puţin de o lună, la Fukushima Daiichi, un complex pus în pericol de un seism urmat de un tsunami care au afectat, pe 11 martie 2011, nordul-estul Japoniei.

În zilele de 18 şi 19 martie, sistemele de răcire de la bazinele 1, 3 şi 4, dar şi al bazinului comun s-au oprit din cauza unei pene de electricitate, despre care s-a aflat ulterior că a fost cauzată de un scurtcircuit provocat de un şobolan.

Compania TEPCO a fost criticată aspru pentru că a anunţat această avarie gravă abia după trei ore.

Tocmai în cursul unor lucrări efectuate vineri cu scopul de a proteja mai bine echipamentele împotriva rozătoarelor şi altor animale de talie mică a avut loc pana de curent.

„Există o probabilitate mare să se fi produs o problemă la reţea”, a precizat TEPCO, anunţând continuarea investigaţiilor.

Numeroase mijloace tehnice provizorii instalate cu scopul evitării a ceea ce este mai rău sunt în continuare în serviciu şi sunt foarte vulnerabile.

Situaţia centralei Fukushima este considerată stabilizată începând din decembrie 2011, dar instalaţia este foarte fragilă, în special în cazul unui nou cutremur urmat de un tsunami, ca cele care au pus în pericol acest complex atomic la 11 martie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...