Furnizorul de energie poate fi schimbat în orice zi – ANRE

Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 14:39
Furnizorul de energie poate fi schimbat în orice zi - ANRE

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, documentul reprezintă o îmbunătăţire a Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică aprobată prin Ordinul ANRE nr. 88/ 2009, cu modificările şi completările ulterioare.

‘Documentul a fost elaborat în scopul armonizării regulilor de schimbare a furnizorului aplicate în România cu legislaţia Uniunii Europene, în special cu prevederile Directivei 2009/ 72/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/ 54 / CE, transpuse în legislaţia naţională prin Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice şi gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare’, se arată în comunicatul citat.

Conform noului ordin, principalele modificări aduse în favoarea consumatorilor sunt: posibilitatea schimbării furnizorului în orice zi calendaristică; scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creându-se condiţiile de încadrare în termenul de 21 de zile impus de Directiva 72 /2009 /CE pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum; dreptul clientului final de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor contractuale; eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică; prevederea explicită a faptului că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Proiectul de ordin a fost supus consultării publice (prin afişare pe pagina de internet a ANRE) în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 şi în perioada august-septembrie 2014 şi ulterior dezbaterii în cadrul Consiliului consultativ al ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...