Gazprom spune că exporturile sale spre UE sunt puse în pericol de Polonia

Refuzul Poloniei de a accepta un nou contract pentru tranzitul gazelor naturale pune în pericol livrările grupului rus Gazprom destinate Europei, a declarat miercuri directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, într-un interviu acordat Reuters. 
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 14:27
Gazprom spune că exporturile sale spre UE sunt puse în pericol de Polonia

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Polonia importă din Rusia cea mai mare parte a necesarului său de gaze naturale dar autorităţile de la Varşovia nu intenţionează să reînnoiască un acord de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2022.

‘Am înţeles că Polonia nu intenţionează să prelungească acordul de tranzit. Aceasta pune sub semnul întrebării livrările către statele europene, inclusiv către Germania’, a declarat Alexander Medvedev. ‘Nu avem planuri de rezervă şi nici nu ne-am gândit la reduceri sau întreruperi pentru tranzitul gazelor via Polonia’, a adăugat Medvedev.

Rusia livrează gaze naturale Poloniei şi Germaniei via conducta Yamal-Europe, care are o capacitate anuală de aproximativ 33 miliarde metri cubi. Polonia a criticat planurile vizând creşterea exporturilor de gaze ruseşti destinate Europei şi de asemenea s-a opus planurilor Moscovei vizând dublarea capacităţii gazoductului submarin Nord Stream care face legătura directă între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

Alexander Medvedev a mai spus că Gazprom este în grafic cu proiectul Nord Stream 2 şi se aşteaptă să primească finanţare în acest an de la partenerii săi europeni pentru acest proiect. Programat să fie lansat în 2019, proiectul Nord Stream 2 evaluat la 9,9 miliarde de euro este derulat de Gazprom împreună cu Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi Engie. ‘Am căutat şi am găsit modalităţi pentru implementarea acestui proiect împreună cu partenerii noştri străini. Sunt sigur că se va găsi o soluţie care nu va fi în contradicţie cu reglementările europene sau legislaţia statelor membre’, a spus Medvedev.

Un alt proiect important pentru Gazprom este un schimb de active cu grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, însă acest schimb nu a primit aprobarea finală. În luna decembrie 2015, preşedintele Gazprom, Alexey Miller, şi directorul general de la OMV, Rainer Seele, au semnat un acord de bază conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

OMV estimează că acest acord va fi finalizat până la mijlocul lui 2017 însă până acum autorităţile norvegiene nu au aprobat încă acordul convenit de OMV şi Gazprom. De asemenea, în trecut oficialii Gazprom au declarat că autorităţile norvegiene nu doresc ca Gazprom să aibă o participaţie mai mare de 25% la divizia OMV din Norvegia.

‘Partenerul nostru OMV este în contact cu autorităţile norvegiene. În această etapă se poată consultări informale’, a declarat Medvedev, adăugând că o nouă rundă de discuţii cu OMV ar putea avea loc în momentul în care noul ministru norvegian al Petrolului, numit în funcţie luna trecută, va fi pregătit. Întrebat dacă este optimist cu privire la obţinerea aprobărilor necesare din partea Norvegiei, Medvedev a răspuns: ‘nu mă aştept să se întâmple lucruri rele. Sunt optimist şi încrezător’.

În schimb, Alexander Medvedev a spus că Gazprom nu intenţionează să îşi vândă participaţia de 10% pe care o deţine la Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia. ‘Acesta este un activ de bază’, a spus directorul general adjunct de la Gazprom.

România a achiziţionat anul trecut de la Gazprom o cantitate de 1,48 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creştere cu 740% comparativ cu 2015, conform datelor prezentate recent de Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...