Gazul se scumpeşte cu 11%, de la 1 iulie, peste estimări. Preţuri uriaşe pentru moldoveni şi ardeleni

Creşterea preţurilor finale provine din majorarea preţului de achiziţie al gazelor de producţie internă, cerută de FMI şi acceptată de Guvernul român, dar şi din introducerea tarifelor de înmagazinare pentru gazul consumat din depozite, plus introducerea componentei de import.
Sorin Andone - mar, 30 iun. 2015, 21:09
Gazul se scumpeşte cu 11%, de la 1 iulie, peste estimări. Preţuri uriaşe pentru moldoveni şi ardeleni

Preţul final al gazului pe care îl plătesc consumatorii casnici din România se măreşte de azi cu un procent de 10-11%, potrivit unor surse guvernamentale. La începutul lunii trecute, după vizita delegaţiei FMI în România, autorităţile au anunţat că noul preţ de achiziţie al gazului din producţia internă va fi de 60 de lei/MWh, de la 1 iulie, de la 53 de lei. O creştere de 13%, care, având în vedere că gazul contează în proporţie de 50% în formarea preţului final la consumator, s-ar transpune într-o factură mai mare cu 6 – 6,5%. Numai că reglementatorul ANRE mai face două ajustări ale componentelor de preţ, care, împreună, adaugă circa 5% în plus la preţul final, pe lângă cele 6% din scumpirea mărfii gaz. Este vorba de faptul că, la iarnă, pentru gazele consumate din depozite se suportă de către furnizor şi tariful aferent înmagazinării, dar şi de introducerea factorului import, pentru sezonul rece, au spus sursele.

La jumătatea lunii iunie, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, spunea că majorarea preţului final la gazele pentru consumatorii casnici, cu tot  cu factorul înmagazinare şi importuri, ar putea fi de 8%, de la 1 iulie. Iată însă că ajustarea ar pute fi mult mai dură decât estimările.

Tariful reglementat pentru înmagazinarea gazelor contează în proporţie de circa 10% în preţul final, cota de import pentru sezonul rece a fost, în ultimii ani, de 2%. De trei luni, România a avut o cotă 0% la importul de gaze. Despre toate componentele preţului la gaze puteţi citi, pe larg, aici.

Dacă procentul de scumpire de care vorbesc sursele va fi certificat prin HG-ul de azi, noul preţ pentru clienţii E.ON, din jumătatea de nord a ţării, va fi de circa 130 de lei/MWh, fără TVA. Pentru clienţii GDF Suez, din sud, va fi de 113 lei/MWh, fără TVA. Diferenţa între sud şi nord se menţine la 15%.

Însă, situaţia faţă de începutul anului va fi radical schimbată. La 1 aprilie, preţul gazului pentru clienţii GDF Suez a scăzut cu 10%. În schimb, pentru clienţii E.ON preţul a crescut cu 1,5%. Astfel, cu scumpirea de la 1 iulie preţul GDF Suez ar urma să fie aproximativ la fel cu cel din iarna trecută. În schimb, preţul E.ON ar urma să fie cu circa 12% mai mare ca la începutul anului.

GDF Suez şi E.ON  acoperă aproape în întregime piaţa consumatorilor casnici din România. Ei se ocupă de distribuţia şi furnizarea gazelor pentru majoritatea gospodăriilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...