Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE, inclusiv din România

Germania intenţionează să limiteze drastic accesul la indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din Uniunea Europeană, prin urmarea exemplului Marii Britanii, măsura vizându-i în special pe cei din ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România şi Bulgaria, relatează RTBF.
Economica.net - vin, 29 apr. 2016, 11:42
Germania ar putea reduce indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din UE, inclusiv din România

Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, cetăţenii europeni care locuiesc în Germania vor fi de acum înainte excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale dacă nu lucrează.

Textul, criticat puternic de opoziţie, prevede ca imigranţii intraeuropeni fără un loc de muncă să nu poată avea acces la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania.

Ministrul a dat asigurări că proiectul de lege corespunde „practicii curente” şi că acest termen de cinci ani este în toată Europa un termen riguros.

Cei care nu vor mai putea beneficia de indemnizaţii sociale vor avea posibilitatea, cu toate acestea, să solicite o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi care are rolul de a acoperi cheltuielile elementare (hrană, îngrijire, adăpost).

Posibilitatea acordării unui împrumut pentru acoperirea cheltuielilor de întoarcere în ţara de origine este de asemenena prevăzută.

Aceste măsuri, care trebuie încă adoptate în Consiliul de miniştri şi validate de parlamentari, sunt propuse urmând exemplul cerinţelor premierului briranic, David Cameron, care vrea să reducă numărul de imigranţi intraeuropeni pe teritoriul britanic.

Măsura, considerată discriminatorie în contextul principiului european privid libera circulaţie, a generat îngrijorări în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, ai cărei cetăţeni sunt vizaţi.

La finalul anului 2015, Tribunalul federal pentru probleme sociale a decis ca orice cetăţean din Uniunea Europeană, chiar şi fără un loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după şase luni.

Această decizie a declanşat o dezbatere în Germania şi a suscitat îngrijorare din partea municipalităţilor, care finanţează ajutorul social şi care se temeau că ea ar putea atrage cetăţeni din state UE al căror nivel de trai este inferior celui din Germania, precum România sau Bulgaria.

Andrea Nahles a propus modificarea legii în sensul înăspririi condiţiilor de acordare a acestor ajutoare.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus, la începutul lunii ianuarie, că românii care lucrează în Germania sunt foarte bine primiţi, dar cei care vor să beneficieze de ajutoare sociale fără să aibă un loc de muncă trebuie să se adreseze ţării de unde provin, precizând totodată că UE nu funcţionează ca o „uniune socială”.

Afirmaţiile cancelarului Germaniei au fost făcute la Berlin, în cadrul conferinţei de presă pe care Merkel a susţinut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloş.

„Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenţie nu include că putem să primim şi prestaţii sociale încă din prima zi”, a spus Merkel.

Angela Merkel a făcut referire directă atunci la cetăţenii români, precizând că cei care muncesc sunt bineveniţi în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de proveninenţă. Ea a afirmat că trebuie modificată şi legislaţia.

„Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulţi români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de ajutoare sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte şi legislaţia şi trebuie să găsim o soluţie”, a mai spus Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa......
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...