Germania majorează cu cinci miliarde de euro sumele alocate investiţiilor

Guvernul german, care a raportat pentru anul trecut primul excedent bugetar din 1969, a anunţat marţi că va majora investiţiile cu aproximativ cinci miliarde de euro în următorii trei ani, pe lângă cele zece miliarde de euro anunţate deja, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 13:07
Germania majorează cu cinci miliarde de euro sumele alocate investiţiilor

Deja partenerii din UE şi SUA critică politica economică a Germaniei şi cer Berlinului să adopte măsuri pentru a stimula cererea pe plan intern. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei ţării reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu poate fi ghidat de Guvern.

În acest context, Ministerul de Finanţe a anunţat marţi că va acorda comunităţilor locale aproximativ 3,5 miliarde de euro în următorii trei ani dintr-un nou fond de ‘active speciale’, alături de fonduri de 1,5 miliarde de euro în 2017.

‘În total, Guvernul va pune la dispoziţia municipalităţilor aproximativ cinci miliarde de euro în următorii ani şi aceasta subliniază angajamentul nostru către oraşele ţării’, se arată în anunţul Ministerului de Finanţe.

În noiembrie, ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a prezentat un plan ce prevede alocarea a încă zece miliarde de euro pentru investiţii publice, o sumă care la acel moment a fost considerată insuficientă. Un grup de primari germani afirmau în noiembrie că sunt necesari 118 miliarde de euro pentru investiţii în autostrăzi şi clădiri.

Marţi, Guvernul a prezentat detaliile planului de investiţii de zece miliarde de euro. Astfel, şapte miliarde de euro sunt alocaţi transporturilor, expansiunii Internetului, eficienţei energetice, luptei împotriva schimbărilor climatice şi dezvoltării urbane.

Germania şi-a restabilit poziţia de principală putere economică a Europei în ultimul trimestru din 2014, pe fondul majorării cheltuielilor interne şi a comerţului.

În perioada octombrie-decembrie 2014, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,1% în precedentele trei luni, a anunţat marţi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), confirmând datele preliminare din 13 februarie. Consumul privat a urcat cu 0,8%, investiţiile de capital cu 1,2% iar exporturile cu 1,3%.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

Numărul angajaţilor a depăşit anul trecut de 43 milioane, cel mai ridicat nivel de după Reunificare, în 1990.

În 2014, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 0,6% din PIB-ul de 2.904 miliarde de euro, a anunţat Destatis. Pentru prima dată după Reunificare, bugetele combinate ale Guvernului, statelor regionale, autorităţilor municipale şi sistemului de asistenţă socială au înregistrat anul trecut un excedent de 18 miliarde de euro. Astfel, în 2014 veniturile s-au ridicat la 1.294 miliarde de euro iar cheltuielile la 1.276 miliarde de euro.

În 2013, Berlinul a înregistrat un buget echilibrat.

Începând din 2011, Germania deţine titlul de ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. Pe viitor, creşterea rapidă a salariilor din ultimii ani şi majorarea cererii interne arată o reechilibrare a economiei. Potrivit ultimului raport al Băncii Centrale, Germania va avea şi în viitorul apropiat un excedent al contului curent însă mărimea acestui excedent ar trebui să se reducă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...