Germania: Oponenţii euro îşi fac intrarea într-un parlament regional

Anti-euro germani şi-au făcut pentru prima dată intrarea într-un parlament regional la alegerile din Saxonia /est/ duminică, unde conservatorii cancelarului Angela Merkel şi-au păstrat cu uşurinţă majoritatea, notează AFP.
Economica.net - lun, 01 sept. 2014, 06:19
Germania: Oponenţii euro îşi fac intrarea într-un parlament regional

Potrivit rezultatelor parţiale difuzate de postul public de televiziune ZDF, la 19.00 ora locală /17.00 GMT/ partidul anti-euro Alternative für Deutschland /AfD/, creat în primăvara anului 2013, a obţinut 9,9%, în timp ce creştin-democraţii /CDU/ lui Merkel 39,8% din sufragii /faţă de 40,2% în urmă cu 5 ani/.

‘Este un rezultat mare’, a salutat Bernd Lucke, profesorul de economie ce a fondat AfD. ‘Este timpul pentru un nou partid în Germania’, a estimat Lucke, 52 de ani, care a atacat în mod regulat dar fără succes planurile de salvare a monedei euro la Curtea Constituţională germană.

Partidul său, care a făcut din sfârşitul euro un cal de luptă, a înregistrat deja un avans în alegerile europene din 25 mai, când a obţinut şapte deputaţi în Parlamentul European. Dar el nu a reuşit să intre în Bundestag la alegerile legislative federale din septembrie 2013.

Capul listei AfD în Saxonia, Frauke Petry, chimistă de profesie de 39 de ani şi mamă a patru copii, a încercat să concretizeze discursul partidului său, încurajând mai ales cuplurile să aibă mai mulţi copii, în timp ce populaţia germană este în curs de îmbătrânire într-un ritm accelerat. AfD militează de asemenea pentru referendumuri de iniţiativă populară, de exemplu asupra construcţiei de moschei şi minarete. Teme ce l-au făcut să fie caracterizat de majoritatea germanilor ca partid naţionalist şi populist.

Scrutinul în acest Land din fosta RDG a fost primul vot regional de la triumful dnei Merkel la legislative, când a fost realeasă pentru un al treilea mandat de patru ani la conducerea primei economii europene.

Deşi creştin-democraţii sunt asiguraţi să continue să guverneze în Saxonia aşa cum o fac de la reunificarea Germaniei în 1990, ei trebuie să găsească un nou partener de coaliţie, întrucât fostul lor aliat, Partidul liberal /FDP/, nu a reuşit să obţină cele 5% necesare pentru a fi ales /4,1%/.

Odată cu Saxonia, liberalii pleacă de asemenea din ultimul parlamentul regional unde erau încă reprezentaţi. Ei au fost deja scoşi din Bundestag în toamnă.

Stânga radicală Die Linke, unde se regăsesc un număr de comunişti ai defunctei RDG, rămâne a doua forţă politică în Saxonia, cu 18,3% din voturi /faţă de 20,6% în 2009/, urmată de social-democraţi /SPD, 12,4%/, care ar trebui să guverneze la Dresda cu CDU aşa cum fac la Berlin la nivel federal.

Verzii au obţinut 5,4%, iar soarta extremei-drepte NPD era încă incertă după ce rezultatele parţiale o arătau chiar sub pragul de 5% /4,9%/.

Participarea în Saxonia a fost a doua cea mai scăzută într-un stat regional german de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, sub 50% /faţă de 52,2% în 2009/. Numai Saxonia-Anhalt a avut o performanţă mai proastă în 2006 cu 44,4%.

În mod tradiţional, prezenţa la vot este întotdeauna mai mică în statele regionale ale ex-RDG decât în cele din Vest. De asemenea, această duminică a fost ultima zi a vacanţei şcolară de vară în Saxonia şi, potrivit experţilor, ar fi favorizat absenteismul.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...