Germania: Rata şomajului s-a menţinut la 5,7% în iulie, cel mai redus nivel după 1990

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut semnificativ în iulie, peste estimările economiştilor, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la nivelul scăzut record de 5,7%, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă încetinirii de pe pieţele emergente, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mar, 01 aug. 2017, 18:10
Germania: Rata şomajului s-a menţinut la 5,7% în iulie, cel mai redus nivel după 1990

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat marţi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut luna trecută cu 9.000, până la cifra ajustată de 2,537 milioane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,7% în iunie, fiind cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,7%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă în iunie cu 5.000.

Datele publicate luni de Oficiul Federal pentru Muncă au arătat că nevoia de angajaţi este la cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2005, cererea pentru angajaţi fiind mai mare decât în urmă cu un an în toate domeniile, exceptând sectorul public şi educaţia.

‘Toţi indicatorii economici arată că tendinţa crescătoare în angajări va continua în semestrul doi din 2017’, a afirmat Joerg Zeuner, economist şef la banca KfW.

Scăderea numărului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania vine în pofida creşterii numărului de refugiaţi care nu lucrează, susţine Zeuner. Peste un milion de migranţi au venit în Germania în ultimii doi ani şi mulţi dintre ei nu cunosc limba şi nu au competenţe care să le permită să lucreze imediat.

Perspectivele pe 2018 sunt afectate de ameninţarea latentă a unui conflict comercial cu SUA şi de efectele ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), a apreciat Zeuner.

Conform statisticilor, numărul germanilor care lucrează a ajuns la nivelul record de 44,2 milioane. Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 750.346 în iulie, de la 730.802 în iunie şi 673.889 în iulie 2016, a anunţat Oficiul Federal pentru Muncă.

‘Nu văd în acest an nici o schimbare a actualelor tendinţe de pe piaţa forţei de muncă’, a afirmat Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă, dezminţind estimările analiştilor privind majorarea uşoară a şomajului în următoarele luni.

Creşterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condiţiile în care vremea favorabilă a stimulat construcţiile, iar exporturile au profitat de revenirea cererii mondiale.

Conform unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică, în perioada ianuarie – martie 2017, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,6%, comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut şi o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...