Germania va permite fracturarea hidraulică, dar numai pentru activităţi de explorare

Guvernul de la Berlin a decis să permită fracturarea hidraulică în Germania, dar numai în scopul explorării şi pe baza unor reglementări stricte, transmit Deutsche Welle şi Reuters.
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 14:35
Germania va permite fracturarea hidraulică, dar numai pentru activităţi de explorare

Conform propunerii Executivului, fracturarea hidraulică va fi interzisă în zonele aşa zis sensibile, cum ar fi parcurile naturale şi staţiile de tratare şi producţie a apei potabile, dar şi la adâncimi de peste 3.000 de metri, pentru a se asigura că nu există niciun pericol pentru rezervele de apă.

Totuşi, legea permite forări în cazuri excepţionale, cum ar fi teste ştiinţifice şi nu elimină posibilitatea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică după 2018.

Activiştii de mediu, sindicatele, chiar şi bisericile se opun acestei tehnici, în condiţiile în care Germania este o ţară dens populată şi există temeri că ar putea fi afectate rezervele de apă potabilă. Şi în cadrul coaliţiei aflate la guvernare în Germanie există opoziţie faţă de fracturarea hidraulică

‘Mulţi parlamentari ar putea să voteze împotriva actualei forme a legii’, a afirmat Andreas Mattfeld, membru al Parlamentului din partea CDU – partidul cancelarului Angela Merkel.

Companiile energetice susţin că în nordul Germaniei există rezerve de gaze de şist care ar putea reduce dependenţa ţării de gazul rusesc. Dar aceste gaze pot fi extrase numai prin tehnica fracturării hidraulice.

Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, a anunţat că noua lege va stabili cele mai stricte condiţii pentru fracturare hidraulică. Legea urmează acum să fie supusă spre aprobare Parlamentului.

Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.

În schimb, industria germană este un apărător al gazelor de şist fiind îngrijorată de posibilitatea ca avantajul său competitiv să fie afectat de creşterea costurilor cu energia în timp ce pe piaţa din SUA preţurile la energie scad ca urmare a exploatării gazelor de şist.

Companiile energetice susţin că în nordul Germaniei există rezerve de gaze de şist care ar putea reduce dependenţa ţării de gazul rusesc. Dar aceste gaze pot fi extrase numai prin tehnica fracturării hidraulice. Anul trecut, gazele naturale importate din Rusia au reprezentat 37% din totalul livrărilor în Germania. Numai 12% din necesităţile ţării sunt acoperite de din rezervele proprii.

SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze şi petrol utilizând tehnica fracturării hidraulice.

În Marea Britanie, premierul David Cameron vrea să încurajeze exploatarea gazelor de şist pentru a obţine o sursă ieftină de energie, după modelul aplicat în Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...